Несигурно бъдеще за Nvidia и Huawei на британския пазар

Несигурно бъдеще за Nvidia и Huawei на британския пазар Снимка: pixabay.com

Доклад твърди за „тайно споразумение" между двете фирми.

Разположен точно между Китай и САЩ, английският университетски град Кеймбридж се оказа в центъра на две мащабни технологични саги.

Американският производител на чипове Nvidia и китайският производител на хардуер Huawei имат големи планове за разширяване в Кеймбридж, но и двете компании срещат големи пречки.

Nvidia се надява да придобие Arm със седалище в Кеймбридж за 40 милиарда долара и да създаде нов център за изкуствен интелект от световна класа в града, докато Huawei планира да изгради изследователска лаборатория за 1 милиард британски лири (1,3 милиарда долара) в Соустън, разположен на около осем мили от центъра на град Кеймбридж.

Известен с това, че е една от най-големите интелектуални сили в света, Кеймбридж е дом на хиляди технически работници и компании като Amazon, Microsoft и Apple, всички те работят с високообразовани изследователски екипи в града. „Много технологични компании искат да се утвърдят в Кеймбридж заради талантите“, казва Уилям Тунстал-Педое, местен предприемач, който продаде стартиращия си бизнес с ИИ на Amazon.

Arm, който е със седалище в Кеймбридж и в момента е собственост на SoftBank, е считан за бижуто в короната на британската технологична индустрия. Чиповете му захранват повечето смартфони в света, както и много други устройства.

Главният изпълнителен директор на Arm Саймън Сегарс заяви пред Financial Times, че продажбата на Arm на Nvidia вероятно ще бъде задържана от регулаторите. Съобщава се, че производителите на чипове в Китай призовават Пекин да разследва придобиването поради опасения, че това ще даде на Nvidia прекалено голям контрол върху основна технология, която се използва в телефони и центрове за данни по целия свят.

В момента е трудно с геополитиката, така че ще трябва да играем много внимателно“, каза Сегърс пред FT, добавяйки, че одобрението на регулаторите във всички държави, в които работи, ще „отнеме много време“.

Мнозина възприемат придобиването като положителен ход, а Вишал Чатрат, главен изпълнителен директор и съосновател на стартиращия Cambridge AI Secondmind, казва пред CNBC, че Nvidia може да отключи „потенциала на Arm както никога досега“.

Но офертата за 30-годишната компания беше критикувана от опонентите от момента на обявяването й на 13 септември.

Между 16 септември и 28 септември 70% от 1771 IT експерти, анкетирани от Chartered Institute for I.T., заявиха, че смятат, че правителството на Обединеното кралство трябва да се намеси в придобиването, докато само 11% смятат, че продажбата ще укрепи позицията на Великобритания като „световен лидер в цифровите технологии“.

Правителството на Обединеното кралство, което теоретично би могло да се намеси съгласно Закона за предприятията, заяви миналия месец, че „разглежда сделката“. Органът за защита на конкуренцията и пазарите, пазач, който следи международните придобивания, също може да тежи.

Двама технологични инвеститори, Нейтън Бенайх и Иън Хогарт, прогнозираха в своя доклад „Държава на ИИ” на 1 октомври, че сделката в крайна сметка ще бъде блокирана от някой.

Съоснователят на Arm Херман Хаузър беше сред първите, които подадоха тревога за сделката с Nvidia, наричайки я „абсолютна катастрофа за Кеймбридж, Великобритания и Европа“, докато британският секретар на бизнеса в сянка Ед Милибанд и Даниел Цайхнер, член на парламента на Кеймбридж, също изразиха опасения, че хиляди служители на Arm могат да загубят работата си, ако Nvidia реши да премести централата на компанията в САЩ и да превърне компанията в подразделение на Nvidia.

Някои също се притесняват, че придобиването може да унищожи бизнес модела на Arm, който включва лицензиране на проекти за чипове на около 500 други компании, включително няколко, които се конкурират директно с Nvidia.

Единственото предимство на Softbank е, че тя не е чип компания и запази неутралността на Arm“, каза Хаузър пред Би Би Си. „Ако стане част от Nvidia, повечето лицензополучатели са конкуренти на Nvidia и, разбира се, ще търсят алтернатива на Arm.“

Рене Хаас, президент на Arm’s IP Products Group, каза в сряда пред Ройтерс, че Arm ще поддържа „защитни стени“, за да гарантира, че Nvidia няма достъп до поверителна информация за клиентите на Arm или ще получи ранен достъп до продуктите им.

Критици на сделката поискаха от Nvidia да поеме правно обвързващи ангажименти, които да защитят британските работни места и бизнеса на Arm като цяло. Nvidia казва, че е щастлива да поеме тези ангажименти.

На 25 юни Huawei получи зелена светлина от местния съвет за изграждането на свое съоръжение за научноизследователска и развойна дейност. По това време компанията със седалище в Шенжен заяви, че лабораторията от 50 000 квадратни метра в Соустън ще създаде 400 работни места. Но бъдещето на лабораторията изглежда все по-несигурно.

През юли Великобритания обяви, че ще забрани на Huawei 5G мрежи. Британският министър на културата Оливър Даудън заяви, че мобилните мрежови оператори в страната ще бъдат принудени да спрат да купуват оборудване от Huawei до края на годината. Те също така ще трябва да премахнат съоръженията на Huawei от своята инфраструктура до 2027 г.

В четвъртък нещата се влошиха отново, когато парламентарно разследване заключи, че има „ясни доказателства за тайно споразумение“ между Huawei и „апарата на Китайската комунистическа партия“.

Членовете на парламента предложиха оборудването на Huawei да бъде премахнато от мрежите на страната по-рано от планираното.

Huawei заяви, че в доклада липсва достоверност и че той се основава на мнение, а не на факти:

Сигурни сме, че хората ще разберат тези безпочвени обвинения в тайно споразумение и вместо това ще си спомнят какво Huawei достави за Великобритания през последните 20 години.





 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: