Действията на турското правителство в Кипър могат да усложнят процеса на политическо обединение на острова

Действията на турското правителство в Кипър могат да усложнят процеса на политическо обединение на острова Снимка: wikimedia.org

„Пълното зачитане на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН остава приоритет и е от съществено значение за мирното развитие на ситуацията", заяви Жозеп Борел.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че намерението на турската държава да се отвори отново за посещения бившият курортен град Вароша може сериозно да намали възможностите за обединение на двете части на острова в бъдеще.

Европейският съюз е силно притеснен от изявленията и процесите, които са свързани с Вароша. Това ще предизвика напрежение в региона и ще попречи на възобновяването на преговорите за обединение на Кипър", заяви Борел.

Пълното зачитане на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН остава приоритет и е от съществено значение за мирното развитие на ситуацията", добави Борел.

Турският президент Реджеп Ердоган направи изявление във вторник, заедно с министър-председателя на окупирания от Турция Северен Кипър, Ерсин Татар. В изявлението турският президент обяви намерението си да отвори бившия курорт Вароша за посещения. Туристическият град е затворен и изоставен от 1974 г., когато се състоя турска инвазия в северната част на остров Кипър, заради прогръцки преврат в страната през същата година.

Градът е под закрилата на решение на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г. Според това решение Вароша може да бъде отново населен единствено от своите обитатели, които са били там преди турската инвазия.

Правителството на Турция трябва да демонстрира, че също като нас е заинтересувано от воденето на конструктивен диалог. Ако провокациите от турска страна продължат и не видим желание за позитивен изход от създалата се ситуация, то ще обсъдим и други възможности за решаване на въпроса, които обаче може да са рестриктивни и не толкова учтиви", заяви говорителят на Европейската комисия Петер Стано.

На срещата на европейските лидери, която се състоя през миналата седмица, на Турция бе поставено условието да преустанови до декември всички свои действия, които водят до покачване на напрежението в района на Източното Средиземноморие.

Турско-кипърският евродепутат Ниязи Кизилюрек отбеляза, че действията на турския президент са намеса във вътрешните работи на остров Кипър.

Освен че е неприемливо Турция да се намесва в предизборната кампания на турско-кипърските граждани, трябва да се каже, че това е нарушение на резолюцията на ООН относно Вароша. Всичко изброено просто разкрива политиката на един лидер, който не желае сключването на федерално споразумение между двете части на остров Кипър. С това поведение Турция всъщност дава знак кога преговорите за едно потенциално политическо обединение на Кипър могат да започнат", каза Кизилюрек, цитиран от Euronews.

Правителството на Република Кипър вече отправи молба до ООН във връзка с действията на турското правителство относно Вароша. Това в комбинация със следващата среща на лидерите на Европейския съюз на 15 октомври може да доведе до ново покачване на напрежението в региона на Източното Средиземноморие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: