Петролна компания в САЩ ще уволни над 1000 служители в Европа

Петролна компания в САЩ ще уволни над 1000 служители в Европа Снимка: commons.wikimedia.org

Предстоящото съкращение ще засегне една десета от персонала, зает в европейските страни.

Петролният гигант ExxonMobil ще съкрати до 1600 работни места в Европа, тъй като предприятието продължава да се бори с кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия. За това съобщава изданието Financial Times.

 

Най-голямата американска петролна компания заяви, че вирусът е „ускорил неотложността" на намаляването на разходите, така че повече от хиляда служители ще бъдат уволнени до края на следващата година. Предстоящото съкращение ще засегне една десета от персонала, зает в европейските страни. До края на миналата година в Exxon са работили около 75 хиляди души по целия свят.

 

В началото на октомври американският производител на екологично чиста енергия NextEra Energy изпревари по капитализация ExxonMobil. През второто тримесечие на тази година петролният гигант е претърпял загуби от почти 1,1 милиарда долара поради спад на цените на пазара на енергоносителите.

 

През август ExxonMobil е изключен от промишления индекс Dow Jones Industrial Average Industrial Average, въпреки че е най-старият му участник. Присъствието в индекса влияе върху инвестиционната привлекателност на компаниите, тъй като най-големите инвестиционни фондове обръщат внимание на това.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: