Франция, Русия и САЩ ще се срещнат заради риск от избухване на регионална война в Нагорни Карабах

Франция, Русия и САЩ ще се срещнат заради риск от избухване на регионална война в Нагорни Карабах Снимка: Unsplash.com

Иран също изразява притеснения от разрастване на военния конфликт.
САЩ, Русия и Франция, които поддържат мира в региона през последните близо 30 години от избухването на първоначалния конфликт през 1991 г., призовават за мирни преговори. 

Спешна дипломатическа среща между трите страни ще се проведе в Москва този понеделник, обяви френският външен министър Жан-Ив льо Дриан.

Все още не е ясно дали ще присъстват представители на Армения и Азербайджан, макар че арменският външен министър официално ще посети Москва в понеделник. 

Армения обаче изключи вероятността за среща между външните министри на воюващите страни.

От 27 септември досега конфликтът между Армения и Азербайджан за автономната област Нагорни Карабах е дал общо 360 жертви. Сред тях 19 са цивилните, убити в Нагорни Карабах, и 29 души - в Азербайджан. 

По данни на Reuters боевете се разпростират и отвъд автономната област, в близост до азербайджанските нефтопроводи, които снабдяват Европа.
Това мотивира четвъртата по големина компания за добив на нефт British Petroleum да затегне мерките за сигурност на оборудването си в Азербайджан.

Иран също води преговори с Армения и Азербайджан за спиране на огъня. Иранското правителство изрази притeсненията си от разрастване на конфликта поради договорните обвързаности между Русия и Армения и турската политика на подкрепа спрямо Азербайджан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: