Топ 5 застрахователни рискове през 2020 г.

Топ 5 застрахователни рискове през 2020 г. Снимка: pikist.com

Последният доклад за бъдещите рискове, изготвен от AXA, показва, че рисковете от пандемия и инфекциозни заболявания бързо нараснаха и тази година се превърнаха в основен проблем за експертите по управление на риска и за широката общественост.

 

Глобалната епидемия от COVID-19, по-рано заемаща осмо място сред най-опасните рискове през 2019 г., вече се изкачи на първо място, изпреварвайки даже рисковете, свързани с изменението на климата.

 

Изменението на климата остава основната заплаха в Европа, но се нарежда на трето място в Азия и Америка, отбелязва AXA.

 

В Северна Америка промяната на приоритетите е особено забележима: делът на експертите, считащи изменението на климата за сериозен риск, е спаднал от 71% през 2019 г. до 46% през 2020 г.

 

Анализът на AXA за бъдещите рискове, проведен в партньорство с изследователския институт IPSOS и консултантската компания за геополитически анализи Eurasia Group, ежегодно анкетира 20 000 души, за да определи 10 основни риска, възникващи през годината на изследването.

 

Рискът от киберсигурност също продължава да нараства тази година, като се нарежда на трето място поради по-широкото внедряване на технологиите и увеличаването на кибератаките по време на изолацията. По-специално възприемането на риска от кибервойна е нараснало и сега се разглежда като основна заплаха за сигурността от 47% от експертите, в сравнение с 37% през миналата година.

 

Рискът от прекъсване на основните услуги и критично важната инфраструктура след кибератака също се е увеличил със 7% и достига до 51%.

 

На четвърто място са геополитическите рискове след значителното увеличаване на риска от цифрова война между страните, която експертите смятат за основна нова заплаха за сигурността.

 

И накрая AXA съобщава, че рискът от социални вълнения е на пето място сред основните възникващи рискове тази година. „Разбирането и прогнозирането на рисковете е в основата на застрахователния бизнес. Докладът на AXA за бъдещите рискове е важен инструмент за информиране и подготовка за основните рискови тенденции, засягащи нашето общество", казва Томас Буберл, изпълнителен директор на AXA.

 

„Това седмо издание на годишния доклад безусловно е белязано от изключителния контекст на пандемията COVID-19. В него се подчертава, че здравето е сериозен проблем и смятаме, че това е положителна промяна, тъй като в продължение на много години го считахме за подценен", допълва Буберл.

 

„Това обаче не трябва да оказва влияние върху борбата с изменението на климата, който си остава най-важният и неотложен проблем на нашето време. Подобно на миналата година, тазгодишното издание подчертава нарастващата взаимовръзка на рисковете и призовава за колективни и съгласувани решения за повишаване на устойчивостта на нашите икономики и общества", казва той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: