8 невероятни факта за човешкото тяло, които не учим в часовете по биология

8 невероятни факта за човешкото тяло, които не учим в часовете по биология Снимка: yandex

Напоследък се говори много за изкуствения интелект, съвременните технологии, общото развитие и науката. Понякога се забравя за човешкото тяло, един прекрасен механизъм, който все още крие много от нас.

1. Очи и мегапиксели 
Разбира се, от научна гледна точка сравняването на окото с цифров фотоапарат е неправилно. Ако все пак се опитате да измерите „матрицата“ на окото, може да разберете, че тя ще отговаря на камера със 126 мегапиксела.   

2. Размер на секундното видео 
Ако мозъкът може да запише „видео, заснето през очите“, за 1 секунда то ще бъде 21,45 GB. За пример, едносекундното видео на iPhone е само 375 MB.   

3. Памет 
Мозъкът има около 100 милиарда неврони, всеки от които създава около 1000 потенциални синапси, които съхраняват данни. Ако умножите всичко и сравните с обичайния твърд диск, се оказва, че теоретично мозъкът има 100 терабайта информация.   

4. Данни 
Според научния канал Veritasium, до 2020 г. обемът на цялата съхранена информация на човечеството ще достигне 40 зетабайта. Дори е страшно да си представим тази цифра, но се казва, че самото човешко тяло има 60 зетабайта данни. 

5. Генетична информация 
Генетичните данни на един човек заемат само 1,5 GB памет. Приблизително същото като операционната система iOS 10. 

6. Скорост на данните 
В мозъка се случват около 100 000 химически реакции в секунда, което означава, че скоростта им може да достигне 430 км/ч – за сравнение, високоскоростният влак „Маглев" в Шанхай се движи с тази скорост.   

7. Мозъчна дейност 
Хората използват само 10% от мозъка си - това е мит от почти 100 години. Мозъкът използва толкова ресурси, колкото е необходимо във всеки даден момент. Това може да се сравни с радиото: ние слушаме само една вълна, въпреки че има няколкостотин канала. Ето защо умствената дейност е толкова енергоемка. 

8. Работоспособност
И най-важното - мозъкът и човешкото тяло като цяло имат невероятна способност да се регенерират и могат да работят със сериозни щети. Дори да загубим жизненоважни органи, ние все пак успяваме да функционираме - спомнете си Стив Хокинг. Дори и най-мощните компютри в света не могат да се похвалят с това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: