Япония ще строи завод на Луната за водородно гориво

Япония ще строи завод на Луната за водородно гориво Снимка: Pixabay

Японската агенция за космически изследвания JAXA планира да започне производството на водородно гориво на Луната до 2035 г.

Според агенция Kyodo японските изследователи възнамеряват да построят завод недалеч от Южния полюс на Луната, предаде ТАСС, цитирана от БТА. В този участък на нашия естествен спътник има големи залежи от лед, които ще позволят достъп до питейна вода, както и до кислород и водород, който ще бъде преобразуван в енергия.

Японските учени отбелязват, че успешното изпълнение на този план значително ще намали разходите за транспортиране на гориво от Земята и ще ускори изследването на космоса. Водородът ще може да бъде използван като гориво за придвижване по повърхността на Луната и за полети до орбитиращата над нея станция. Според предварителните изчисления планираното производство ще позволи на астронавтите да изминават разстояние от около хиляда километра.

Разчетите показват също, че за излитане и кацане на пилотирано превозно средство на повърхността на Луната ще са необходими около 37 тона вода.

Припомняме, че Токио и Вашингтон подписаха през юли тази година договор за присъединяване на Япония към лунната програма на НАСА, която предвижда астронавтите да кацнат на повърхността на Луната до 2024 г. Американската космическа агенция ще включи японските си партньори в изграждането на орбитална станция около Луната и обмен на данни за лунната повърхност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: