Наградата „Хр. Г. Данов" и артистични призове в Пловдив

Наградата „Хр. Г. Данов" и артистични призове в Пловдив Снимка: pixabay.com

Писателката Здравка Евтимова е носителят на Голямата награда „Христо Г. Данов“.

Писателката Здравка Евтимова е носителят на Голямата награда  „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в националната книжовна култура. Тя се определя от министъра на културата и беше  обявена на тържествена церемония в къщата музей „Хр. Г. Данов“ в Стария град. 

Отличието  ще й бъде връчено лично на отделна церемония в Министерството на културата. 

Книгите на Здравка Евтимова, която е и преводач, са преведени в 35 държави, а нейни творби са включени в училищните програми на наши и други държави.

В останалите категории, след гласуване от 8-членно жури, награда „Хр. Г. Данов" в категорията „Издателство", която се дава от кмета на община Пловдив и е с парична стойност от 1700 лева, отиде при Издателство „Просвета" – София.

В категорията „Автор на българска художествена литература" отличието  получи Вивиана Асса, авторка на книгата „Моят Шабат“ на издателство „Факел“.

Албена Стаменова е с националната награда за превода си  на книгата „Писма до Украйна“, автор Юрий Андрухович, издателство „Парадокс“.

Отличие „Хр. Г. Данов“ за „Автор в областта на хуманитаристиката" е за  Хюсеин Мевсим, автор на книгата „Земя пределна. Страници от българо-турските културни връзки“, издателство „Жанет 45“.

За „втор на издание за деца" е отличена  Тони Шан (Антоанета Николова), автор на книгата „Приказки за страната Е“, издателство „СОНМ“.

За „Художник или дизайн и оформление на книга" е предпочетен Кирил Златков.

В категорията „Представяне на българската книга" призът е за Lexicon - Платформа за българска литература.

В категорията „Библиотечно дело" печели Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – град Хасково.

Националната награда „Хр. Г. Данов“ се връчва от 1999 г. и се организира от Министерството на културата и община Пловдив.  

По-късно, на Античния театър, бяха обявени и отличията  „Орфеев венец" и „Златна четка" на фестивала „Пловдив чете", организиран от издателство „Жанет 45". 

Носителят на „Орфеев венец" в това 18-о издание е Виктор Самуилов, писател и преводач, сценарист и автор на книги за деца и възрастни. 

Отличието „Златна четка" се присъжда на Люба Халева.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: