Днес е Световният ден на сърцето

Днес е Световният ден на сърцето Снимка: Pixabay

29 септември се чества като Световен ден на сърцето по инициатива на Световната здравна организация (СЗО).

Тази година той е посветен на сърдечната недостатъчност и ще премине под мотото: „Използвай сърцето си, за да победиш сърдечносъдовите заболявания."

Данните сочат, че сърдечносъдовите заболявания са най-честата причина за преждевременна смърт. Над 90% от смъртните случаи в света и повече от 50% в Европа настъпват именно в резултат от тях. От сърдечна недостатъчност страдат над 64 милиона души в световен мащаб и за съжаление броят им расте, недвусмислено показва статистиката. В България пациентите с тази диагноза са около 170 хиляди.

Смъртността от инфаркт на миокарда се увеличава в активна възраст, особено при мъжете. Нарастват и смъртните случаи, причинени от мозъчно-съдова болест. През последните години пада възрастта и на страдащите от хипертонична болест.

Сърдечносъдовата система е подложена на непрекъснато въздействие от страна на различни рискови фактори, които  увреждат сърцето и кръвоносните съдове и често са с фатални последици.

Ранното откриване на рисковите фактори и придържането към здравословен начин на живот отлагат развитието на заболяването. Важно значение за предотвратяване и профилактика на заболяванията са редовните прегледи при специалистите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: