Проектът EUENGAGE стартира от следващата година в УНСС

Проектът EUENGAGE стартира от следващата година в УНСС Снимка: Радио

Научните изследвания и участието в проекти – основно направление в работата на УНСС.

Проф. Димитър Димитров – ректор на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), започва мандата си през декември миналата година с няколко основни направления за работа.

 

Едното от тях е засилването на действията на университета в посока на научните изследвания и участието в различни проекти. Това вече е факт в няколко направления - спечелени проекти по Програма „Еразъм“, други проекти по Програмата за регионално сътрудничество между България и Гърция „Интеррег“.

 

„В момента подготвяме няколко големи проекта за по няколко милиона евро по една от оперативните програми. Имаме активна комуникация с общините по техни проблеми, които те имат и да развиват“, казва проф. Димитров в интервю за Радио „Фокус“.

 

Увеличен е капацитетът на Центъра за научноизследователски и образователни проекти, така че УНСС да има възможност да се развива в това направление.

 

Най-големият успех е класирането на университета заедно със 7-8 други европейски университета с много високо качество: Виена, Тилбург, Манхайн и други в т.нар. мрежи от европейски университети.

 

Проектът EUENGAGE ще стартира от следващата година и е с бюджет над 5 млн. евро.

 

Второто направление е привличането на чуждестранни студенти и работата с тях, разкриването на такива програми, които ще позволят студенти от чужбина да дойдат тук.

 

„Имаме споразумение с Китай, с китайски студенти, имаме други подготвени споразумения в тази посока, някои от които са подготвени от предишни години", споделя ректорът.

 

Третото направление е връзката с бизнеса. „Полагаме сериозни усилия в тази посока. Бизнесът много добре се отнася към нашите студенти и търси студенти. Битува едно схващане, че има прекалено много икономисти, но при всичките ми срещи, ежедневни и ежечасни буквално с хора от бизнеса, те казват, че им трябват качествени хора, и мисля, че нашият университет осигурява такива хора", допълва проф. Димитров.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: