Конфликтът в Нагорни Карабах ескалира

Конфликтът в Нагорни Карабах ескалира Снимка: Министерство на отбрана на Армения

Конфликтът между Армения и Азербайджан се задълбочава, като и двете страни съобщават за загуби в жива сила и техника.

Появиха се и видеоклипове, в които и двете страни показват как се унищожават танкове и опорни пунктове на противника.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че въоръжените сили на страната са окупирали редица села и стратегически възвишения в Нагорни Карабах, Ереван отрича тази информация.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви по телевизията, че операцията за контранастъпление „ще сложи край на окупацията на азербайджански територии".

Властите на Армения призоваха гражданите да даряват кръв, за да се попълват запасите.


В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил по време на телефонен разговор с азербайджанския си колега Илхам Алиев за пълната подкрепа на Анкара за Баку относно ситуацията в Нагорни Карабах. Това съобщи на 27 септември пресслужбата на президента на Азербайджан.

Семен Пегов, военен кореспондент и автор на telegram-каналa WarGonzo, позовавайки се на свои източници, съобщи, че след летните съвместни учения на Турция и Азербайджан в Нахичеван, турската военна техника е останала на територията на азербайджанския ексклав.

Редица световни лидери, между които и папа Франциск, призоваха враждуващите страни да прекратят кръвопролитията и да решават проблемите по мирен път.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: