В Гърция протестират лекари, учители и ученици

В Гърция протестират лекари, учители и ученици Снимка: pikist.com

Лекарите искат масово тестване на хората, учителите съобщават за липсващи учебници, а учениците настояват за малки паралелки.

Ученици, родители и преподаватели се включиха вчера (24 септември) в протестните демонстрации в Атина и Солун, предаде БНР.

 

Демонстрациите са израз на масовото недоволство, което расте сред учениците, срещу неизпълнени ангажименти на Министерството на образованието. 

Учениците настояват за паралелки с не повече от 15 души, пълно спазване на дистанция и мерки, спешно назначение на учители и достатъчно средства и ресурси за поддържане на пълна чистота в учебните сгради.

 

Родителите протестираха срещу задължителното носене на маски.

 

Учениците скандираха: „Нямаме учебници, нямаме учители, липсват маски и сме в клас по 30 души." С тези аргументи обясняват окупираните от тях вече над 200 училища в цялата страна.

 

Същевременно учебният процес е блокиран и от поставените под карантина над 70 училища, където поради заразени учители или ученици обучението се извършва дистанционно.

 

В обръщението на ученическия съвет към медиите се обвинява правителството, че закупува военни самолети, а не може да осигури средства за учители и чистачки.

 

Маските остават задължителни в училищата.

 

Пред Министерството на здравеопазването пък протестираха лекари от държавните болници. Според синдиката на медицинските работници в болниците липсват достатъчно лекари и не достигат болнични легла в интензивните отделения. Медиците настояват за масово тестване на населението.


 

Лекарите от държавните болници предупреждават правителството, че съществуват пропуски в цялата здравна система, съобщават от синдиката на стачкуващите.

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: