Наука и климатична дипломация в Средиземноморския регион

Наука и климатична дипломация в Средиземноморския регион Снимка: pixabay.com

Турция и Израел взеха активно участие.

На 22 септември 2020 г. на Европейските дни на научноизследователската дейност и иновациите се обсъди темата за науката и климата през призмата на дипломацията. В центъра на дискусията беше Средиземноморският регион с Турция и Израел, две асоциирани страни към „Хоризонт 2020“, работещи в тясно сътрудничество с ЕС в областта на научните изследвания и иновациите.

Учени, иноватори и политици участваха в сесията „Наука и климатична дипломация в Средиземноморския регион: екологично възстановяване към просперитет“, като част от Европейските дни за научни изследвания и иновации 2020 г.

Сред основните засегнати теми бяха:

- Науката и климатичната дипломация като важни инструменти за геополитическите амбиции на ЕС;
- Подкрепа на просперитета и стабилността чрез научно сътрудничество;
- Научното сътрудничество като инструмент за развиване на регионален диалог между асоциираните държави за постигане на целите на европейската Зелена сделка, свързваща извънредни ситуации в областта на здравето и климата.

Д-р Хагит Швимер, директор на науката за живота в Дирекция Израел-Европа (ISERD) на Израелския орган за иновации, обяви регионалното сътрудничество като стратегическо „задължително действие“, което прави израелските иновации достъпни в региона за справяне с предизвикателства като климатичните промени и COVID-19. 

Проф. Хасан Мандал, президент на TUBITAK, Съвета за научни и технологични изследвания в Турция, постави акцент върху засилването на усилията за съвместно създаване чрез сътрудничество, което позволява на обществата да преминат към устойчиво развитие.

Сесията беше последвана от странично събитие, организирано в Израел - „Стартиращ павилион за зелени технологии“, което даде възможност на израелски, турски и марокански компании да научат повече за възможностите за финансиране по програми на ЕС. Това помогна на компаниите да си взаимодействат и да обсъждат възможностите за сътрудничество.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: