Японски компании въвеждат 4-дневна работна седмица в опит да се преборят с бърнаута

Японски компании въвеждат 4-дневна работна седмица в опит да се преборят с бърнаута Снимка: Pixabay

В Япония се работи усилено. Толкова усилено, че понякога се умира от това.

От 80-те години на миналия век японците говорят за „кароши” (буквално „смърт от преумора“), визирайки съвсем нередките случаи мениджъри и служители да бъдат покосени от инфаркт направо на работните си места, както и самоубийствата поради преумора и прекомерен стрес. Смята се, че поне 1000 души годишно стават жертви на „кароши”. Често те са работили повече от 80 часа през седмицата, предшестваща смъртта им. Почти една четвърт от японските служители работят средно по 49 часа или повече седмично, в сравнение с 16,4% в САЩ и 10,4% във Франция.

Изправено пред бича на бърнаута (прегарянето от работа), японското правителство се опитва да насърчи местните фирми да потърсят по-добър баланс между професионалния и личния живот на служителите си.

През 2018 г. новозеландската компания Perpetual Guardian прикова вниманието на света, въвеждайки 4-дневна работна седмица. Тогава тя обяви решението си около 250 нейни служители да работят по 32 часа на седмица вместо 40 за същата заплата и с това предизвика широка полемика, едновременно спечелвайки си много последователи, особено в Страната на изгряващото слънце. Японският премиер Шиндзо Абе, докато бе на поста си, направи всичко възможно, за да промени токсичната култура на работа, наложила се в родината му, и насърчи сънародниците си да се грижат повече за себе си и близките си.

Впрочем още през 2018 г., според проучване на японското Министерство на труда, 6,9% от компаниите в страната с над 30 служители са въвели 4-дневна работна седмица под една или друга форма, отбелязва френската медия welcometothejungle. И оттогава идеята, че когато сте отпочинали, работите по-добре, постепенно започва да се налага в Япония.

В голямата дистрибуторска компания Fast Retailing Co., например, служителите могат да ползват три пълни дни почивка всяка седмица. Те работят същия брой часове, както преди, но в по-концентриран вид в продължение на четири дни (т.е. по 10 часа на ден). Други компании са намалили общото седмично работно време (запазвайки същия брой работни дни), но и пропорционално са намалили заплатите. Yahoo Japan и технологичната компания NEC Corp също насърчават служителите си да си вземат почивен ден, за да се грижат за дете или възрастен родител.

Хироаки Нагай, собственик на компания, която е въвела 4-дневната работна седмица, споделя, че „с демографските промени в Япония е все по-важно за фирмите да поддържат жизнеността и енергията на своите служители. По този начин те могат да предотвратят напускане, сериозни инциденти или някои вредни поведения".

Това наистина е особено важно за страна като Япония с рязко намаляваща работна сила. От 127 милиона през 2015 г. броят на работещите ще намалее до 88 милиона до 2065 г., според прогнозите. През 2065 г. категорията над 65 години ще представлява над една трета от населението (срещу 26,6„ % днес).

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: