Изкуствен интелект може да брои участващите в демонстрации

Изкуствен интелект може да брои участващите в демонстрации Снимка: commons.wikimedia.org

Алгоритъмът установява и броя на участниците в митинги, концерти, панаири и други масови събития.

В много страни, включително и в Германия, често възникват разногласия за това колко хора в действителност са участвали в една или друга политическа демонстрация.

 

Организаторите на такива събития като правило са склонни да завишават цифрите, а опонентите им, напротив - да ги занижават.  Изглежда, че най-накрая тези спорове са на път да приключат чрез внедряване на изкуствен интелект.

 

Специалистите по фотограметрия и анализ на изображенията от германския Център за авиация и космонавтика разработиха обучаем алгоритъм, който може да изчисли броя на хората от фото- или видеоизображение.

 

Най-важното е, че за да изпълни задачата си, алгоритъмът може да използва изображения с напълно различно качество и от различни източници. Освен това системата разпознава очертанията и контурите на хората, в това число и в режим на реално време, като при това не идентифицира самоличността им, а само ги брои, съблюдавайки правото на лична неприкосновеност.

 

„Вече сме тествали системата върху видеоклип в YouTube, който някой е заснел със смартфон по време на демонстрация. Картината е частично размазана, но алгоритъмът не е много претенциозен по отношение на качеството на изходния материал - казва един от авторите на системата д-р Реза Бахманяр. - Броят на участниците, които са идентифицирани от алгоритъма, се оказа поразително близо до данните на полицията. Но ние все още имаме определени грешки, които в процеса на завършване на системата възнамеряваме да намалим значително."

 

Според разработчиците за алгоритъма също така няма значение променя ли се осветеността по време на снимане, каква е позицията на камерата и нейния ъгъл на видимост, а също и какво е качеството на картината. Системата успява даже при много динамични параметри на снимане да даде достатъчно точна оценка, като всеки следващ път този резултат става все по-точен.

 

В германския център за авиация и космонавтика са уверени, че използването на създадената от тях система ще повиши безопасността по време на провеждане на масови мероприятия, особено в условията на пандемия, когато броят на участниците е важен параметър при оценката на риска от разпространение на инфекцията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: