Walmart се очаква да наеме 20 000 работници за празничния сезон

Walmart се очаква да наеме 20 000 работници за празничния сезон

Walmart заяви, че ще наеме 20 000 служители за коледния сезон, които ще помагат да пакетират и изпращат онлайн покупки, тъй като очаква празничното пазаруване да става до голяма степен онлайн по време на пандемията от коронавируса, пише CNBC.

Това е първият път от 5 години, в който търговецът търси толкова много нови служители за празничния сезон. Компанията добавя сезонни работници, дори и след сериозното наемане по-рано тази година. От март тя нае повече от 500 000 служители в американските си магазини и верига за доставки, за да се справи с търсенето на широк спектър от артикули, от хранителни стоки до боя за коса и велосипеди.

През последните няколко години Walmart даде допълнителни часове на служителите си, за да се справи с темпото на празничното пазаруване.

Тази година обаче пандемията от коронавирус може да усложни сезона. Новите случаи на COVID-19 нарастват с 5% или повече седмично в 29 щата и Вашингтон. А служителите в общественото здравеопазване са загрижени, че тези числа могат да нараснат, тъй като по-ниските температури принуждават хората да стоят в затворени пространства.

В сряда Walmart заяви, че ще поддържа разпродажбите от Черния петък през целия празничен сезон и ще има повече оферти онлайн, вместо да ги слага в един ден, който задръства магазините.

Продажбите по време на празниците могат да нараснат между 1% и 1,5% тази година, според прогноза на консултантската компания Deloitte. Според нея обаче действителните разходи ще зависят от това колко потребители с високи доходи харчат за скъпи подаръци и колко семейства с по-ниски доходи се оттеглят поради безработица или несигурност.

Друга консултантска фирма, AlixPartners, заяви, че много американци ще започнат да купуват празнични подаръци преди Хелоуин, тъй като традиции като еднодневните сделки за Черния петък изчезват. Няколко търговци на дребно, включително Walmart, Target и J.C. Penney, вече заявиха, че ще останат затворени на Деня на благодарността. По тази причина AlixPartners включва октомври в прогнозата си за празнични продажби и прогнозира увеличение от 1% до 2,6% в продажбите за същия тримесечен период спрямо миналата година.

Walmart предвижда, че много тенденции, започнали по време на пандемията, могат да продължат или да се засилят през този обикновено натоварен сезон. Компанията спомена, че списъците с желания на хората може да започнат да отразяват техния нов и по-опростен начин на живот. Те могат да поискат неща като уреди за упражнения, тъй като не ходят на фитнес. Клиентите могат да закупят на семейството и приятелите си пижами, които да носят у дома. 

„През последните шест месеца нашите клиенти пазаруваха по различен начин и ние очакваме, че това ще продължи и през най-важния сезон за пазаруване през годината - празниците - каза Скот Маккол, главен търговски директор на Walmart U.S. - Чухме от нашите клиенти, че мнозина планират да започнат празничното си пазаруване много преди Черния петък и че търсят подаръци, които да отговарят на настоящия им начин на живот.“

Някои аспекти от опита на Walmart за пазаруване обаче ще останат същите. Търговецът заяви, че ще продължи да спазва процедурите за безопасност, като например да изисква носенето на маска. Също така ще продължи съкратеното работно време на магазина.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: