Заради глобалното затопляне е регистрирано рекордно малко количество лед в Арктика

Заради глобалното затопляне е регистрирано рекордно малко количество лед в Арктика Снимка: wikimedia.org

Учени от Съединените щати обявиха, че количеството лед в Арктика през тази година е притеснително намаляло, като е второто най-малко, откакто се извърват измервания.

Размерът на ледените шапки в Арктика през 2020-а е най-малкият от 2012 г. насам, когато са измерени едва 3,4 млн. квадратни километра лед, според доклад на Центъра за образователни проучвания National Snow and Ice Data Center. Изследователскят център следи региона на Арктика със сателитни снимки от 1979 г. насам.

Директорът на центъра Марк Серезе заяви, че необичайните горещини в Сибир през настоящата година и естественият арктически климатичен феномен са сред факторите за голямото разтопяване на леда в региона на Северния ледовит океан. Разбира се, причинители са и затоплящото планетата изгаряне на въглища, нефт и природен газ.

Ако погледнем какво се случва в Арктика, заедно с пожарите в Калифорния, разрушителните урагани и тропическите бури в Атлантическия океан, то не можем да отречем, че има сериозни климатични промени, които протичат на планетата ни", заяви Серезе, цитиран от Euronews.

Според експерти ситуацията може да стане дори по-сериозна. Изследователи заявиха в научното издание Nature Climate Change, че Арктика е възможно да преживее своето първо арктическо лято без какъвто и да е лед в региона на Северния ледовит океан още през 2035 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: