Централната банка на Сингапур „внимателно проучва“ докладитe за съмнителните преводи

Централната банка на Сингапур „внимателно проучва“ докладитe за съмнителните преводи Снимка: https://pixabay.com/

Паричният орган на Сингапур (MAS) заяви във вторник, че проучва внимателно медийните съобщения, че банките в Сингапур са информирали американските регулатори за подозрителни транзакции.

Тези действия са предприети, след като в понеделник световните банки се изправиха пред нов скандал за пране на пари, докато се опитваха да ограничат последиците от изтичането на документи, показващи, че са превели повече от 2 трилиона долара за близо две десетилетия.

Банки от много страни бяха посочени в доклада на Международния консорциум на журналистите въз основа на изтекли документи, получени от BuzzFeed News.

Докладът се базира на 2100 изтекли доклада за подозрителни дейности (SAR), обхващащи транзакции между 1999 и 2017 г., подадени от банки и други финансови фирми в Мрежата за изпълнение на финансовите престъпления към Министерството на финансите на САЩ (FinCEN).

„MAS е наясно, че сингапурските банки бяха споменати в медийни доклади заради сигнали за подозрителни транзакции, подадени до FinCEN“, заяви централната банка на държавата в имейл във вторник.

„Въпреки че отчетите за подозрителни транзакции сами по себе си не означават, че транзакциите са незаконни, MAS приема такива доклади много сериозно“, се казва в него.

MAS заяви, че ще предприеме „подходящи действия“ въз основа на резултата от прегледа си, добавяйки, че „регулаторната рамка на Сингапур за борба с прането на пари отговаря на международните стандарти, определени от Работната група за финансови действия“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: