Египетски археолози откриха наведнъж 27 древни саркофага

Египетски археолози откриха наведнъж 27 древни саркофага Снимка: EPA

Това е една от най-големите находки от този вид в историята.

Голям брой саркофази, чиято възраст надвишава 2,5 хиляди години са открити в един от най-големите египетски некрополи - Сакара, разположен на 30 км южно от Кайро. Все още не е известно дали в тях има мумии.

 

В началото на септември в новооткрито подземно помещение са открити 13 дървени ковчега, а след това още 14, се казва в изявление на египетското Министерство на туризма и античната археология.

 

„Първоначалният оглед показа, че всички саркофази са запечатани и не са отваряни от момента на извършване на погребенията", се казва в съобщението.

 

Публикуваните снимки показват отлично запазени оцветени саркофази и малки артефакти, също изкусно изработени и украсени.


 

 

Информацията за сензационната находка е отсрочена до момента, когато министър Халед ал Анани посещава мястото на разкопките и благодари на сътрудниците си за самоотвержената работа в трудните условия. Подземното помещение се намира на дъното на кладенец на дълбочина 11 метра.

 

Разкопките и проучването на находките в момента продължават. Министерството заяви, че се надява да „бъдат разкрити повече тайни" на предстояща пресконференция.

 

Сакара е служил като най-стария и най-големия некропол на Древния Египет в епохата на древното царство в продължение на три хиляди години. Названието му идва от името на древноегипетския бог на мъртвите Сокар.


 

 

В гробището фараони не са погребвани от XXIII век пр.н.е., но погребването на обикновени хора от простолюдието продължава до римско време.

 

Министерството заяви, че планира допълнителни разкопки, очаквайки да намери на това място още едно съкровище от дървени саркофази.


 

 

Министър Халед ал Анани каза, че находките в Сакара са „само началото". Египет се стреми да популяризира археологическите открития в цялата страна, за да възроди туризма, който пострада от ограниченията за пътуване поради коронавирусната пандемия.

 

През юли властите отново отвориха за посещения пирамидите в Гиза и други археологически обекти след тримесечно затваряне, а така също премахнаха таксата за туристически визи с цел привличане на повече туристи.


 

Снимки: ЕРА
 

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: