Как да вземаме важни решения, когато сме изправени пред непредсказуемото бъдеще

Как да вземаме важни решения, когато сме изправени пред непредсказуемото бъдеще Снимка: https://pixabay.com/

Откажете се от търсенето на начало или край. Забравете за ясните граници. Няма правилни отговори - само добре обмислени решения.

От собствениците на фирми се иска да създадат визия и стратегия за несигурното бъдеще. Много предприемачи се мъчат да предскажат какво може да им поднесат следващите 6 седмици, камо ли да има стратегия за тях години напред. Във времена като тези трябва да изследваме стила си на мислене.

Позволете ни да ви запознаем с два начина на мислене:

1. Бинарно мислене - правилно/грешно, да/не, добро/лошо, начало/финал.

2. Насочено мислене - придвижване напред, стъпка по-близо, по-светлосиво/по-тъмносиво, експеримент, възможност за учене, интелигентно, по-безопасно, правилно, неправилно, завършено.

Бинарното мислене ни кара да се чувстваме в безопасност. Създава свят, в който нещата са черни или бели. Те се случват или не се случват. Нещо е добро или лошо. Човек се представя добре или не се представя. Сделката е в писмена форма или няма сделка.

В бинарния свят има начална и крайна дата. Нещата стават последователно по линеен, логичен, подреден начин.

Най-голямата и мощна част от мозъка ви обича идеята, че така работи светът. Той жадува за яснотата на един свят, който се разгръща по права линия. Щастлив е, ако има план, и се утешава, че ако се придържа към него, всичко ще бъде наред.

За съжаление понастоящем светът не работи така, както и предприемаческият успех обикновено не се постига по този начин. Успехът винаги е в бъркотия, той се разкрива от един свят на сиви решения, които са „правилно насочени“.

Успехът е мрежов ефект от десетки едновременни странични проекти, обединени във времето. Решенията никога не са лесни на ниво висока производителност - те включват компромиси и рискове.

Начинът, по който успехът изглежда от разстояние, е своеобразен план, който ще се осъществи. Начинът, по който нещата стоят зад кулисите, обаче, е бъркотия, която се движи смътно в правилната посока през повечето време. Оказва се, че всъщност е нормално успешните предприемачи да мислят насочено, а не линейно.

Когато се вгледате внимателно в успешните хора, малко от техните решения са били черно-бели и напълно безопасни. Безопасните решения не осигуряват приход. Безопасните и ясни решения всъщност са опасни за хората, които се стремят към печалба в предприемачеството. Ако решенията не са рисковани и несигурни, тогава възможността е твърде очевидна и следователно твърде спорна.

Взимане на решения във време на несигурност

Насоченото мислене е подходящо в областта на несигурността. Това е мисленето, необходимо за поддържане на много движещи се части от бизнеса, които го карат да се развива все по-близко до постигането на желания резултат.

Насоченото мислене не изключва напрежението. Няма да ви накара да се почувствате в безопасност. Следователно изисква емоционална интелигентност.

В бързо променящия се свят всеки, който смята, че има ясни отговори за бъдещето, изключва способността си да вижда какво всъщност се случва и съответно да реагира правилно, когато е поставен при неблагоприятни обстоятелства. По същия начин всеки, който се колебае, докато търси добре дефинирания път, отпада от надпреварата.

Когато се намираме в тъмна стая, искаме да знаем как да включим светлините отново, но когато става въпрос за света на предприемачеството, няма ключ, с който да пуснем осветлението, трябва да свикнете да се ориентирате в тъмнината в продължение на години, докато осветлението бъде инсталирано, образно казано.

Някои от решенията, които сте взели, ще се окажат погрешни. Ще се наложи да смените посоката си на действие, която е изглеждала напълно разумна преди месец. Може да се наложи да проведете и няколко тежки разговора с хората си, защо сега променяте стратегията си, чиито предимства възхвалявахте довчера. Всичко това е по-добре от алтернативата да бъдеш парализиран от страх или да се опитваш да върнеш нещата така, както са били преди.

Единственият път напред в това време на трансформации е да се вземат решения, които са предимно правилни и балансирани на базата на цялата непълна информация, до която имаме достъп.

Не се страхувайте от сивото. Не губете увереността си, ако се наложи да се отклоните от първоначалната се цел или ако дори не знаете точно каква е тя. В момента най-добрите решения са правилно насочените.

Като предприемачи (особено сега) трябва да спрете да търсите ясни отговори. Прекратете търсенето на начало или край. Откажете се от ясните граници. Няма правилни отговори - само правилно насочени решения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: