Тадж Махал отново ще приема туристи

Тадж Махал отново ще приема туристи Снимка: wikipedia.org

Световноизвестният паметник бе затворен за туристи през последните 6 месеца

Индия отвори за посещения историческия монумент Тадж Махал, който бе затворен през последните 6 месеца заради усложнената обстановка в страната поради COVID-19.

Максималният брой на посетителите за ден ще бъде 5 хил., което е голямо намаление в сравнение с 20-те хил. души дневно, които средно посещаваха забележителността преди настъпването на пандемията от коронавирус. Билети се продават единствено онлайн, като по-малко от 300 са били закупени през първия ден на повторното отваряне за посещения.

На всеки от посетителите ще се измерва температурата и ще трябва да спазва указанията за социална дистанция.

Индия е изправена пред най-сериозната икономическа криза от десетилетия, провокирана от разпространението на вируса в страната. Тя е сред най-тежко засегнатите държави от заразата, като само САЩ са с по-голям брой заразени в света.

Индийското правителство се опитва да възобнови дейността на бизнеса и да спаси работните места на милиони.

Ще успеем да издържим на този режим за около 4 до 6 месеца, но след това ще трябва да бъдат взети някои много важни решения", заяви Абид Накви, който е станал свидетел как резервациите в бутиковия му хотел в град Агра спадат до нула само за една нощ, когато бе въведена каратина в страната през март месец.

Туризмът е изключително важен източник на доходи за Индия. Туристическият сектор е допринесъл с $ 240 млн. или с 9,2% за брутния вътрешен продукт на страната през 2018 г., като е дал препитание на над 42 млн. души, по данни на международната организация World Travel and Tourism Council.

Независимо от повторното отваряне за посещения на една от най-известните забележителности в света, чуждестранните туристи се очаква да се завърнат в Индия най-рано през април следващата година, когато принципно е краят на туристическия сезон в страната, според Manu PV, който е секретар на Асоциацията на туристическите търговски организации в Индия.

 

Хората се притесняват от вируса и от това да пътуват в тези условия. Не биха отишли на почивка в такава обстановка", заяви секретарят на индийската асоциация, цитиран от Ройтерс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: