Предложение за един милиард евро

Предложение за един милиард евро Снимка: pixabay

На 5 август германският финансов министър Олаф Шолц се е обадил на американския си колега Стивън Мнучин, пише германският вестник Die Zeit.

Германското правителство е „много обезпокоено“ от скорошните заплахи от санкции срещу компании, участващи в изграждането на газопровода „Северен поток 2", е заявил Шолц.

По време на разговора Шолц е съобщил, че иска да представи ново предложение на Мнучин. Два дни по-късно служителите на министерството на Шолц изпращат поверителен, неофициален правителствен документ във Вашингтон, наречен Non-Paper Germany, в който са формулирани предложенията. Документът е нов опит на правителството на ФРГ да спаси газопровода между Русия и Германия, около който се водят тежки политически битки.

Вашингтон се бори толкова решително с газопровода, защото президентът на САЩ Доналд Тръмп предпочита да продава американски газ на германците“, обяснява журналистът Холгер Щарк.

Европа обаче се нуждае от специални терминали  за да получава втечнен газ. Преди това Германия одобри изграждането на два терминала в пристанищата Брунсбютел и Вилхелмсхафен, но те са изключително скъпи.

В неофициалния документ германското правителство обещава „значително да увеличи обществената подкрепа за изграждането на "терминали", като предостави сума до 1 милиард евро.

По този начин САЩ ще имат доходоносен достъп до европейския газов пазар", се казва в статията.

Освен това става дума за две отстъпки, които са важни за страните от Източна Европа: според берлинския документ Германия се е борила усилено за споразумението, сключено в края на 2019 г., за дългосрочните доставки на газ през Украйна, което гарантира на украинското правителство милиарди от транзит на газ.

Германското правителство също така помага на Полша в стремежа й да си осигури енергийни доставки, като подкрепя еврофондовете за изграждане на друг газопровод, както и полски терминал за американски втечнен газ. Това, пише Шолц на Мнучин, са „трите стълба“ на германското предложение за постигане на компромис по „Северен поток 2“.

Накратко, германската инвестиция за милиарди долари е предназначена да спаси „Северен поток 2", пише вестникът.

В замяна обаче правителството на ФРГ изисква американците до голяма степен да реагират с взаимност. „В отговор САЩ да разрешат безпрепятственото завършване и експлоатация на „Северен поток 2". И също: „Съществуващите правни възможности за налагане на санкции да не се използват изцяло.

Писмото, отбелязва вестникът, е изготвено преди отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, което предизвика дискусия относно преждевременното завършване на проекта „Северен поток-2". Германското правителство все още е в нерешителност.

Въпреки това през следващата седмица вероятно ще бъде взето поне предварително решение за съдбата на газопровода, когато в Брюксел ще се проведе новата среща на върха на ЕС на 24 и 25 септември. На германците, както и преди, им се налага да чакат санкциите на САЩ.

А на неофициалния документ Мнучин, казват в Берлин, засега е реагирал по съответния начин, а именно - не е дал никакъв отговор, пише Die Zeit.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: