Най-старите човешки стъпки на Арабския полуостров сочат към Африка

Най-старите човешки стъпки на Арабския полуостров сочат към Африка Снимка: pixabay.com

Откритието подкрепя твърдението, че Арабският полуостров е бил предпочитан маршрут за древните хора.

Най-старите човешки отпечатъци на Арабския полуостров са открити в древно езеро, дълбоко в пустинята Нефуд в Саудитска Арабия, според изследване, публикувано вчера.

Вкаменените отпечатъци са отпреди 112 000 - 120 000 години и дават представа за маршрутите, които ранните съвременни хора - Homo sapiens - са следвали от Африка, може би 5000 години по-рано.

„Тези отпечатъци предполагат разпространение на Homo sapiens в Северна Арабия, вероятно от Африка, преди около 125 000 години“, каза Матю Стюарт, зооархеолог от Института по химическа екология „Макс Планк“ в Йена, Германия, и водещият автор на изследването, публикувано в списание Science Advances.

Изследователите смятат, че отпечатъците са направени на калната брегова ивица на плитко сладководно езеро от примитивни ловци-събирачи, които поколения наред са проследявали стада диви плячки от Сахара в Арабия.

Тогава и двата региона са били пасища, като съвременната африканска савана, и последното откритие е едно от най-старите доказателства, че това е бил древен миграционен път за ранните съвременни хора.

„Откриването на най-малко седем човешки отпечатъка сред следите на древни слонове, камили, биволи, еднокопитни (ранни предци на коня) и антилопи на мястото е изумително", каза Майкъл Петраглия, археолог и антрополог от Института за наука за човешката история „Макс Планк" в Йена. „Никога не сме си представяли, че ще ги намерим", добави той.

Анализът на отпечатъците с помощта на техника за датиране, наречена оптично стимулирана луминесценция, която измерва светлината, отделяна от кварцови зърна в глината, показва, че човешките отпечатъци трябва да са направени от ранните Homo sapiens.

Въпреки че археологическите доказателства показват, че някои групи от древния човешки вид Homo neanderthalensis - неандерталци - са влезли в днешния Близък изток преди 50 000 години, отпечатъците са били поне 50 000 години по-рано и твърде на юг, за да бъдат направени от тях, твърди Петраглия.

Изследователите смятат, че древните хора са ловували плячка, като слонове и биволи, които са се събирали на езерото  за да пият вода.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: