До края на месеца става ясно ще се вдигне ли минималната пенсия на 300 лева

До края на месеца става ясно ще се вдигне ли минималната пенсия на 300 лева Снимка: bntnews.bg

Обмислят се и няколко варианта за индексации на пенсиите.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева съобщи, че до края на септември управляващата коалиция ще реши дали минималната пенсия ще се повиши до 300 лева следващата година, предаде БНР.

 

В момента се обсъждат няколко варианта за осъвременяване на пенсиите от началото на 2021 г. Те включват преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2015 г., преизчисляване на всички пенсии или само на най-ниските, както и продължаване на месечната добавка от 50 лева, която се отпуска сега заради пандемията.

Сачева уточни, че е привърженик на преизчислението на всички пенсии. При този вариант биха били преизчислени над 1,1 млн. пенсии, което ще струва около 1,2-1,5 млрд. лв. на година.

Социалният министър каза, че преговорите тепърва предстоят, а окончателно решение се очаква до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета.

Предложенията ще бъдат гледани на Коалиционен съвет, който да вземе политическо решение, поясни Сачева. На него ще се обсъди и възможност за минимална пенсия от 300 лв.

До края на месеца ще стане ясно дали и през ноември и декември ще има бонуси от по 50 лв. за всички пенсионери.

 

В момента се работи по актуализация на бюджета за тази година и по проекта за бюджет за следващата година, каза още социалният министър.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: