Кръгово земеделие: Fly Genetics е новият европейски играч в производството на насекоми

Кръгово земеделие: Fly Genetics е новият европейски играч в производството на насекоми Снимка: pixabay

Френската Groupe Grimaud и българският стартъп Nasekomo създават съвместното предприятие Fly Genetics.
С амбициозната задача да превърнат органичните отпадъци в храна за ларви, които от своя страна са алтернативен източник на протеин, се е заел българският стартъп NASEKOMO. В основата на бизнес модела им стои добре познатата черна муха, разказва  един от съоснователите на проекта - Олга Марсенак.

Компанията Nasekomo получи инвестиция от 4 млн. евро от българските фондове NV3 и Morningside Hill, подкрепени от Фонда на фондовете в България, както и от частни инвеститори от Великобритания, Франция, Южна Африка и България.

Това е най-голямата сделка за публично финансиране в агротех стартъп в региона. Средствата ще бъдат използвани за по-нататъшното развитие на автоматизираните технологии на компанията за отглеждане на насекоми.

За момента NASEKOMO са единствената подобна компания в Източна Европа.

Чрез иновативна технология екипът превръща органичните отпадъци в храна за ларвите на черната муха, които впоследствие се превръщат в алтернативен източник на протеини при изхранването на животни. Крайният продукт е висока проба протеиново брашно, което служи като заместител на соята и др.

Използва се предимно в рибовъдството. По думите на Олга Марсенак, за около две седмици ларвите на черната муха могат да увеличат седем пъти собственото си тегло.

Фредерик Гримо (главен изпълнителен директор на Groupe Grimaud): „Щастливи сме да приложим цялото си ноу-хау за естествена диверсификация на нашите дейности, като същевременно продължаваме да подкрепяме традиционните животновъдни сектори чрез инвестиции, фокусирани върху устойчивостта и хуманното отношение към животните. За нас това означава да постигнем точния баланс между нашите водещи дейности и нововъзникващите."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: