Първото заседание на КСТ търси консенсус за рестарт

Първото заседание на КСТ търси консенсус за рестарт Снимка: pixabay.com

Министърът призова към конкретност и прагматичност членовете на съвета.

„Само чрез свободна дискусия можем да се справим с критичната ситуация, да запазим дейностите и работните места. Фокус върху подготовката на предстоящия зимен сезон 2020/2021 г., а и на летен сезон 2021, които също са предизвикателство. Нужни са конкретни предложения за мерки, действия, срокове, отговорни институции", заяви министърът на туризма Марияна Николова при откриването на първото заседание на Консултативния съвет по туризъм. 

Тя поясни, че Консултативният съвет не е Националният съвет по туризъм, т.е. орган, който работи по правилник и дневен ред. Основният акцент е върху здравословна комуникация между министерството и екип от експерти, които да предлагат конкретни решения на проблеми, които да се дискутират свободно.  

Правителството е предприело редица социални, икономически и финансови мерки в помощ на бранша, за да намали негативните последици за сектора, който е най-тежко пострадал от пандемията. Пакетът от социално-икономически мерки е за близо 2 млрд. лв., дофинансиран с евросредства. От тях над 700 млн. лв. са безвъзмездни, другите са кредити и гаранции за кредити, изпълнявани чрез Българската банка за развитие и Фонда на фондовете, поясни вицепремиерът.

Министър Николова също така подчерта, че над 54 мерки са одобрени от Тристранния съвет за сътрудничество. Мярката 60/40 в помощ на бизнеса е достигнала до почти 200 хил. души, а за сектор туризъм – хотелиерство и ресторантьорство, се трансформира в 80/20. 

Субсидия от по 35 евро на седалка за чартърните полети е била одобрена. ДДС беше намалено на 9% не само за ресторантьорство и кетъринг услуги, но и за ползване на спортни съоръжения. 

По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" ще се окаже помощ в рамките на 10 млн. лв. на пострадали туроператори и турагенти от пандемията . Също по ОПИК за подкрепа на микро- и малки предприятия има подадени над 27 хил. проектни предложения, които са в процес на оценка.





 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: