Предложение: ЧСИ да могат да събират задължения и без съдебно решение

Предложение: ЧСИ да могат да събират задължения и без съдебно решение Снимка: pixabay

Предстои да бъде обсъдено и гласувано в Народното събрание предложението частните съдебни изпълнители да могат да събират задълженията на длъжниците преди да се е стигнало до съдебно производство.

Целта на това предложение е да се предвиди още една възможност за доброволно изпълнение, без да се стига до съд, каза по БНТ депутатът от НФСБ Кристиан Митев.

Според него това е облекчен ред за всички длъжници - граждани и фирми, които няма да дължат нищо, няма да заплащат такси и разноски, както това се случва в съдебните производства и ако признават вземането, ще го изпълнят, ако не признават - с отказ до съдебния изпълнител, казвайки, че не дължат, ще бъде прекратена процедурата.

Адвокат Сюзън Чуковска е на мнение, че вероятно мотивите за тази законодателна инициатива са да се подберат най-добрите практики от други законодателства, но има съмнения, че обществото не е готово на този етап.

Опасенията са, че така би се накърнил принципът за независимост на съдебните изпълнители, принципът на равнопоставеност на субектите, както и на установяване на истината.

 В случая според нея става въпрос за един непроверен документ. Друга възможна опасност е, че на публично-правни субекти, каквито са съдебните изпълнители, се възлага възможност за намеса в частно-правната сфера на субектите. Така би бил уязвим обикновеният гражданин, смята Чуковска.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: