Wallstreet: 5 причини „биковете" да удържат

Wallstreet: 5 причини „биковете" да удържат Снимка: Pixabay

Райън Детрик от американския брокер LPL Financial дава пет причини, поради които бичият пазар ще продължи.

 Детрик, старши пазарен стратег в LPL Financial, определя целева стойност от 3450 до 3500 точки за S&P 500 до края на годината. Американският индекс, който е по-широк от Dow Jones, затвори във вторник търговията на 3401 пункта.

LPL Financial се смята за най-големия независим брокер-дилър в САЩ. Компанията е със седалище в Бостън и в нея работят около 4300 души.

Детрик посочва пет причини, които трябва да гарантират, че цените продължават да растат:

1. Дори САЩ да са една от най-засегнатите от пандемията страни в света, кризата бавно идва под контрол. Дори ако ваксината не дойде бързо, пациентите могат да бъдат лекувани по-добре, отколкото през март, пише Детрик в коментар за своите клиенти.

2. Икономическите данни се подобряват. Американската икономика може да нарасне с 30 процента през настоящото трето тримесечие на годината. Освен това преди изборите на 3 ноември американският Конгрес ще вземе решение за допълнителен пакет икономическа помощ.


3. Momentum breeds momentum или „Инерцията поражда инерция“: „Когато пазарът е в движение, това генерира допълнителен тласък.“ Тъй като S&P 500 се повиши за пет последователни месеца между април и август, пазарът продължава да печели допълнително.

4. Оценките за печалба се подобряват. Детрик вярва, че това ще продължи. „Печалбите на американските компании за третото тримесечие могат да изненадат положително.“

5. Пазарът ще продължи да се носи от печелившите акции. Детрик смята, че това са главно т.нар. тech акции, които нараснаха рязко през последните няколко месеца, но през последните няколко дни претърпяха корекция. Самият той вярва, че тези акции ще запазят  тенденция на нарастване: „Така наречените work-from-home „книжа" имат мощен, дългосрочен попътен вятър, който е подсилен и от пандемичната криза."



Пазарният стратег Детрик изчислява, че повече от половината от акциите в S&P 500 или не са засегнати от кризата, или дори се възползват от нея. 40 процента от индекса се състоят от компании в сектора на технологиите, дигитализацията, медиите и онлайн търговията на дребно.

„И докато рецесията удари силно икономиката, потребителските основи, здравеопазването и технологичните книжа са предопределени за по-нататъшен ръст на печалбите през тази година."
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: