Около 700 хил. работни места във Великобритания са били закрити

Около 700 хил. работни места във Великобритания са били закрити Снимка: flickr.com

Статистиката е за периода от месец март насам

Британската икономика е регистрирала закриването на близо 700 хил. работни места от март насам през тази година заради карантинни мерки, станали наложитeлни поради пандемията от COVID-19. Към момента около 5 млн. души все още не могат да посещават работното си място заради противоепидемичните мерки.

Това съобщи Националната статистическа агенция на Великобритания във вторник, 15 септември.

Ръстът на безработицата в Обединеното кралство достигна 4,1%  в периода април-юни 2020-а, като това се дължеше главно на нарастването на броя на незаетите млади хора. Този показател на Великобритания е един от най-ниските в Европа, като през юли 2020 г. в Европейския съюз нивото на безработица е било 7,2%.

Въпреки най-големия спад на брутния вътрешен продукт на страна от Европа през втората четвърт на годината, Великобритания успя да се справи най-добре с опазването на заетостта си през същия период. Безработицата остана на нива близки до тези отпреди пандемията, докато в останалата част на европейския континент тя се покачи с близо 3%.

Ситуацията със заетостта във Великобритания обаче се влоши, независимо от големия брой мерки за стимули и запазване на работни места, които британското правителство предприе в началото на пандемията, за да противодейства на последствията от коронакризата.

Институтът за изследвания на заетостта във Великобритания през тази седмица публикува проучване, в което се изчислява, че в близките няколко месеца се очаква закриването на около 450 хил. работни места.

Британската икономика, като много други по света към момента, се подготвя за сериозно влошаване на пазара на труда в идните месеци. Това се дължи на няколко фактора:

Първо, интензивното възстановяване на икономиката след свалянето на ограничителните противоепидемични мерки вече забавя сериозно своя тепм.

Второ, заемащите значителна част от държавния бюджет стимули и различни програми за запазване на работни места, въведени от правителството през март, постепенно ще бъдат спирани или чувствително ограничавани.

Трето, наближаващият на 1 януари 2021 г. Брекзит несъмнено ще навреди на британската икономика, а потенциалните поражения ще бъдат дори по-големи, ако Обединеното кралство напусне европейския общ пазар и митнически съюз без сделка, както се очертава към момента.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: