Необичайно горещо време в Западна Европа през септември

Необичайно горещо време в Западна Европа през септември Снимка: flickr.com

Високи температури бяха измерени в големи части от Западна Европа през първите два дни на настоящата седмица.

Много хора решиха да излязат в паркове и по плажове, за да се насладят на вероятно последните топли дни на 2020 г., заради необичайно високите градуси, които достигаха дневните температури през първия есенен месец на годината.

Във вторник в северния френски град Лил беше измерена температура от 35,1 градуса по Целзий, която е най-високата регистрирана в региона през септември, откакто са започнати ежегодни измервания през 1945 г.

В същия ден, в град Мец, североизточна Франция, са измерени 34,3 гразуса по Целзий, което също е рекорд за региона през септември

Топлинната вълна не подмина и Германия, където се регистират температури между 25 и 30 градуса. В югозападната част на страната, в град Кайзерслаутерн, бяха отчетени 33,6 градуса по Целзий, където това е най-високата температура, регистрирана през първия есеснен месец за последните 4 години.

Във Великобритания термометрите преминаваха 30 градуса през септември за първи път от четири години, като в южния британски град Фритъндън във вторник отчетената максимална температура бе 31,3 градуса по Целзий.

Британски метеоролози заявиха, че необичайното топло време може да продължи и в сряда, 16 септември.

Температурните рекорди в Западна Европа през септември идват, след като през тази седмица Световната метеорологична организцация припомни в изявление за ефектите, които климатичните промени оказват на времето.

Според проучване на организацията изминалото лято е било най-горещото, регистрирано в Северното полукълбо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: