ESA отпуска 129 милиона евро за защита на Земята от астероиди

ESA отпуска 129 милиона евро за защита на Земята от астероиди Снимка: EPA/Vostock-photo

Европейската космическа агенция (ESA) във вторник подписа споразумение на стойност 129,4 милиона евро с индустриален консорциум, ръководен от германската сателитна компания OHB, за изграждане на космическия кораб HERA, предназначен за защита на Земята от застрашаващи астероиди, съобщи Space News.

Като част от сделката OHB ще оглави развитието на група компании от 17 страни членки на ESA в подготовка за пускането на HERA през октомври 2024 г.

Това е част от мисията на сондата НАСА - DART, която трябва да стартира през октомври 2021 г. до бинарния астероид Didymos и Dimorphos

Американската сонда ще трябва да се блъсне в по-малкия от двата астероида, Dimorphos, за да се опита да го отклони от траекторията му на удар със Земята към по-безопасна. Сблъсъкът е насрочен за септември 2022 г.

Космическият кораб HERA ще се насочи към астероида през 2026 г. В продължение на шест месеца, включително с помощта на своите спътници CubeSate, той ще трябва да оцени резултата от въздействието върху астероида и изместването му от орбитата.

Астероидът Dimorphos, с диаметър около 160 метра, в случай на сблъсък със Земята е способен да унищожи цял град.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: