Азиатските страни се подготвят за рекорден икономически спад

Азиатските страни се подготвят за рекорден икономически спад Снимка: Pixabay

Очаква се икономиките на страните на азиатския континент да се свият тази година за първи път от близо шест десетилетия.

Но възстановяването ще започне от следващата година, тъй като регионът започва бавно да излиза от икономическата разруха, причинена от пандемията от COVID-19, според публикуван вчера, 15.09., доклад на Азиатската банка за развитие (АБР).

 

Докладът прогнозира -0,7% ръст на БВП за икономиките на Азия тази година, отбелязвайки първия отрицателен икономически растеж от началото на 60-те години на миналия век. В около три четвърти от икономиките на региона се очаква спад през 2020 г., като най-засегната ще бъде Южна Азия. Според изчисленията на банката обаче през 2021 г. ще се отбележи ръст до 6,8%, отчасти защото растежът ще се измерва спрямо слабата 2020 г.

 

„Повечето икономики в Азиатско-Тихоокеанския регион могат да очакват труден път на растеж до края на 2020 г. - заяви главният икономист на АБР Ясуюки Савада. - Икономическата заплаха, породена от пандемията, остава силна, тъй като продължителните първи вълни, както и повторно зараждащите се огнища могат да наложат допълнителни мерки за ограничаване. Политическите приоритети при справянето с кризата, фокусирани върху координирането на защитата на здравето и поминъка на хората, осигуряването на безопасно връщане на работа и рестартиране на бизнес дейностите, ще продължат да бъдат от решаващо значение за гарантиране на евентуалното възстановяване на региона."

 

Продължителната пандемия от COVID-19 остава най-големият риск пред перспективите за растеж в региона през тази и следващата година. За да смекчат риска, правителствата на редица азиатски държави са предоставили широкообхватни политически мерки, включително пакети за подкрепа за доходите в размер на 3,6 трилиона долара, еквивалентни на около 15% от регионалния БВП.

 

Другите отрицателни рискове пред икономиките произтичат от геополитическото напрежение, включително ескалацията на търговско-технологичния конфликт между САЩ и Китайската народна република (КНР).

 

КНР е една от малкото икономики в региона, които се справят със спада. Очаква се тази година ръст от 1,8%, а през 2021 г. – от 7,7%. В Индия БВП се е свил с рекордните 23,9% през първото тримесечие на годината. През 2021 г. обаче се очаква да се възстанови с 8%.

 

Прогнозата за инфлацията за Азия е ревизирана надолу до 2,9% тази година от 3,2% през април, поради продължаващите ниски цени на петрола и слабото търсене. Очаква се инфлацията за 2021 г. да намалее допълнително до 2,3%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: