5 приложения, които е добре да премахнeте от вашия смартфон

5 приложения, които е добре да премахнeте от вашия смартфон Снимка: https://www.itechify.com

За Android са създадени милиони приложения, но не всички от тях са полезни, а някои дори са вредни. Много от тях застрашават конфиденциалността или намаляват производителността.

 

Какви приложения нямат място в съвременните смартфони?

 

1. Фенерчета

 

Огромен брой приложения, които могат да активират светкавица в режим на прожектор, изискват достъп до телефонни обаждания, SMS, списък с контакти и други конфиденциални данни. Те, разбира се, изпълняват своята функция, едновременно с това събирайки и лична информация – например за попълване на базата за спам съобщения. Особено опасните приложения могат да ви абонират за получаване на скъпоструващи услуги или да звънят на платени номера без ваше знание.

 

В Android отдавна вече има вградено фенерче,  възползвайте се от това. В него яркостта също може да се регулира.

 

2. Приложения за почистване на вътрешната памет

 

На първо място - те също могат да събират лични данни, и второ, възможно е да премахнат нещо необходимо, което ще наруши работата на смартфона.

 

За да изчистите ненужното, по-добре е да използвате обичайните средства за Android – като начало можете поне да почистите кеша и да сортирате приложенията по размер. Може пък изведнъж да се появи нещо голямо по размер, което не се използва.

 

3. „Ускорители"

 

Това е напълно безполезен, но неясно защо популярен клас програми. Задачата им е временно да увеличат размера на наличната оперативна памет, агресивно изчиствайки от нея всичко, което им попадне под ръка. Това не допринася никаква полза за смартфона.

 

Ако някое приложение заема твърде много място в оперативната памет и забавя работата на целия смартфон, по-добре е да го замените с аналогично.

 

4.  Приложения на социалните мрежи

 

Колкото и да е странно, те често са основните „консуматори" на паметта. Можете да ги използвате във всеки мобилен браузър и при това също толкова удобно.

 

5. Приложения на програми за лоялни клиенти

 

Много хора ги инсталират на смартфона си с цел да получат някакви минимални отстъпки на услуги, позволявайки на приложението да чете списъци с контакти, да преглежда дневници с обаждания и така нататък. Струва ли си да „продавате" личните си данни за някаква незначителна отстъпка, която ще ползвате веднъж месечно? Определено не.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: