SEC разглежда обещанията на Nikola за електрически камиони

SEC разглежда обещанията на Nikola за електрически камиони

Nikola се защитава от твърденията, че плановете му за изграждане на големи електрически превозни средства са „голяма измама“. Обвиненията бяха направени преди няколко дни в доклад, публикуван от компанията Hindenburg Research. В него главният изпълнителен директор на публично търгуваната компания Тревър Милтън бива обвиняван, че е направил „десетки фалшиви изявления“. В понеделник вечерта Bloomberg съобщи, че Комисията по ценни книжа и борси проучва верността на този доклад, което накара акциите на Nikola да паднат.

GM наскоро обяви, че ще инвестира 2 милиарда долара в Nikola, само дни преди излизането на доклада, който включва твърдение, че видеоклипът на неговия прототип Nikola One, където той се движи, е фалшифициран. Обвинението е, че камионът е бил дърпан до върха на хълм, за да може гравитацията да му помогне да се спусне надолу. Nikola се опита да изясни ситуацията, като обясни, че елементите на Nikola One във видеоклипа са били функционални, включително батериите, скоростната кутия и инверторите, но признава, че не се е погрижил моделът да може да се самозадвижва.

Що се отнася до обвиненията, че видеото е фалшифицирано, Nikola обяснява: „Nikola никога не е заявил, че камионът се движи със собствено задвижване във видеото, въпреки че камионът е проектиран да прави точно това. Той беше показан и заснет от трета страна за реклама. Nikola описа това видео в социалните медии като „в движение“, а не „със собствено задвижване“.

В изявление Nikola заяви, че планира да си сътрудничи с Американската комисия по ценни книжа и борси по нейното запитване и заяви, че вече се е свързала с агенцията. Nikola твърди, че инвеститорите са знаели на какво са способни и на какво не са способни прототипите, и че се фокусира върху по-нови машини, които всъщност могат да се движат със собствена мощ.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: