Инвестиции в условия на климатичен риск

Инвестиции в условия на климатичен риск Снимка: Pixabay

Увеличаващият се брой природни бедствия в световен мащаб води до скъпоструващи щети на общностите и бизнеса.

Инвеститорите започват да включват този рисков фактор в своята инвестиционна стратегия.

Джакарта скоро вече няма да бъде столица на Индонезия. Четвъртата по население държава в света реши да премести политическия си център на остров Борнео. Пренаселеността в Джакарта е причина за огромни задръствания и непосилно изпомпване на подпочвените води. Изправен пред редовни наводнения, мегаполисът с 10 милиона жители може да изчезне под водата след 2050 г. Това безпрецедентно решение на Индонезия илюстрира риска, пред който са изправени човешките съоръжения заради изменението на климата.

 

Заплахата от климатичните промени не подминава и бизнеса. В момента най-далновидните инвеститори се опитват да оценят потенциалното въздействие на природните явления върху финансите на компаниите, в които те искат да вложат капитал или с които вече разполагат в портфолиото си. През последните години се натрупаха лоши новини: урагани в Мексиканския залив, пожари в Бразилия и Калифорния, цунами в Индийския океан... „Проучване на фирмата McKinsey показва, че нито една от 105-те държави, представляващи 90% от глобалния БВП, няма да избегне климатичния риск под една или друга форма“, подчертава Дейвид Зилбербърг, отговорен инвестиционен експерт в UBS France. Показателно е, че рейтинговата агенция Moody's е купила изследователската фирма Four Twenty Seven, специалист по оценка на физическите климатични рискове, така че нейните анализи да могат да бъдат взети предвид при оценката на кредитния риск.


Природните бедствия засягат много неравномерно различните региони и икономически сектори. Туризмът и недвижимите имоти са особено изложени на този риск, защото климатичните промени правят местата негостоприемни и генерират миграции на населението. Що се отнася до селското стопанство, 60% от световното производство идва от пет региона на света. Тази концентрация, благоприятстваща променливост на цените, ще се увеличи още повече с глобалното затопляне, тъй като размерът на площите, подходящи за посеви, се свива. Друг пример – инфраструктурата също страда от климатичния риск. „По време на урагана „Мария" през 2018 г. ветрове със скорост 280 км/ч събориха над 90% от антените за телефонията в Пуерто Рико“, посочва Дейвид Зилбербърг. Истинско главоболие за застрахователите, които трябва да предсказват и покриват все по-екстремни събития.

За да избегнат тези заплахи, инвеститорите могат просто да ограничат участието си в най-рисковите сектори и да предпочетат по-малко чувствителни към климатичните фактори дейности, като здравеопазване, финанси или услуги. „Разумните инвестиции пред лицето на климатичния риск са в компаниите, занимаващи се с управление на чиста енергия или водни ресурси“, добавя Зилбербърг. Изправени пред толкова труден за моделиране риск, инвеститорите трябва да мислят за диверсификация повече от всякога.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: