Появи се първото в света напълно безплатно производство на микрочипове

Появи се първото в света напълно безплатно производство на микрочипове Снимка: zoom.cnews.ru

Google стартира първата за цялата история безплатна програма за производство на чипове за тези, които нямат финансова възможност да ги поръчат.

Напълно безплатно производство

 

Корпорацията Google  стартира проект за напълно безплатно производство на чипове.Той е насочен преди всичко към компютърни ентусиасти, които се интересуват от разработването на „желязната" част на компютъра, но не разполагат със средства за пускане даже на пробна партида от своите чипове.

 

Според Фондацията FOSSI (Free and Open Source Silicon Foundation) Google и нейните партньори ще поемат всички разходи, включително прототипиране и тестване за своя сметка, а те могат да достигнат хиляди долари. Целта, която интернет гигантът преследва, според партньора му, компанията Antmicro, е да създаде напълно отворено производство за полупроводникови продукти.

 

С оглед на това, че производството на чипове е доста скъп процес, Google въвежда редица условия, които трябва да изпълнят всички, които искат да пуснат безплатно създадения чип, независимо дали това е контролер или най-обикновен процесор. На първо място условията се отнасят за общия брой на участниците в проекта – ако бъдат изпратени повече от 40 заявки, Google ще трябва да откаже някои от тях. В проекта могат да участват както организации и фирми, така и физически лица, а чипът може да бъде както експериментален, така и готов за използване в устройства.

 

Основните ограничения

 

Всеки, който е заинтригуван от инициативата на Google, трябва обаче да знае, че не си струва  да разчита на пускането на чипове по съвременните стандарти – интернет гигантът не предлага нито 7, нито 10, нито дори 22 или 28 нанометра. Производството ще се осъществява по 130-нанометрова технология, която, например, компанията Intel е усвоила още в първата половина на 2001 г. Първите процесори Pentium III от поколението Tualatin, пуснати през този период са именно такива.

 

Следващото условие е дизайнът на чипа, предлаган за безплатно производство, да бъде напълно открит. За това е необходимо всички данни да бъдат качени в хранилището на Git и към заявката за участие в проекта трябва да се прикрепи URL линк.

 

Още едно ограничение, което няма да бъде възможно да се заобиколи, е свързано с физическия размер на чипа. Максималната площ на кристала не трябва да надвишава 10 кв. мм.

 

Партньори на Google

 

Самата фирма Google няма да се занимава с производството на чипове, а за реализирането на проекта си е привлякла редица партньори. На първо място това са ИТ компаниите eFabless и Antmicro, а също така и редица висши учебни заведения, сред които Калифорнийският университет в Санта Круз (САЩ),  Калифорнийският университет в Сан Диего (САЩ) и Американският университет в Кайро (Египет).

Непосредствено за самото производство на чипове ще бъде отговорен друг партньор на Google - американската компания SkyWater Technology, която през 1991 г. бе погълната от големия производител на полупроводникови продукти Cypress Semiconductor, но през 2017 г. отново се отдели от него. Както съобщава CNews, компанията SkyWater е известна, включително и с факта, че от 2018 г. се занимава с разработване на технология за създаване на монолитни 3D чипове (3DSoC) със стандарти на технологичен процес, еквивалентен на 7 мм, с използване на оборудване за производство със стандарти от 90 нм.

 

От страна на Google програмата ще се ръководи от софтуерния инженер Тим Ансел (Tim Ansell), който работи в компанията от 2008 г.

 

Срокове за производство

 

Google и партньорите й планират да стартират производството на първите чипове през ноември 2020 г., без да посочват обема на партидата. Втората партида ще бъде пусната в началото на 2021 г., но засега точната дата не се съобщава. В момента проектът  на ИТ гиганта е в експериментална фаза.

 

За да увеличат темпа на развитие на своята идея, Google и SkyWater предприеха безпрецедентна стъпка и за първи път в историята пуснаха напълно открит и безплатен пакет от правила за проектиране (PDK - process development kit). PDK също така включва и всички спецификации на технологичния процес, и други данни, необходими за разработването на микросхемата, които обикновено струват доста скъпо.

 

Компанията Antmicro - един от партньорите на Google по този проект, подчертава, че това наистина е първият отворен и безплатен PDK в световен мащаб. Целият проект, според компанията, значително намалява разходите по разработването и производството на микрочипове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: