Как да превърнем квартирата в дом

Как да превърнем квартирата в дом Снимка: личен архив

Може би все още не притежавате свое собствено жилище, но това не значи, че не можете да имате дом. Какво можем да направим, за да превърнем едно чуждо място в свое? Ето някои идеи за наематели.
Вземете най-доброто от ситуацията

Независимо дали сте търсили апартамент с нисък наем или такъв, който да е по вкуса ви, със сигурност ще има нещо в интериора или разположението на мебелите, което няма да ви хареса. Както знаем обаче, негативният начин на мислене не е ползотворен. Дайте си време, за да се разсее първичният дискомфорт от новото място. Ако можете и имате позволението от наемодателя си да реаранжирате мебели или техника в апартамента - направете го. След това обаче се огледайте добре и набележете тези неща, които най-много харесвате в своя нов дом. Помислете как можете да ги „подчертаете" и да добавите нещо от себе си към общия изглед. Мебелите в моя „временен дом" са във винтидж стил. Това не беше търсен ефект, но определено бе добре дошло, тъй като съвпада с вкуса ми. Обичам ретро лампионите в апартамента, а на този в моята стая добавих двуцветен висящ орнамент от тишу хартия.



Кое ви напомня за дома?

Важно е да се обградите със скъпи моменти, запечатани на снимка, на магнит за хладилник, на картичка или в нещо малко, но със сантиментална стойност. Хладилникът не е лично ваш, но ще го отваряте всеки ден (по няколко пъти), така че ще бъде приятно да виждате нещо любимо освен прясната мусака, която вадите от него, например. Можете да поставите снимки, стикери, картинки, бележки или дори ваши рисунки на места близо или върху хладилника, входната врата, стенните огледала. Моето огледало е покрито със снимки на любими хора, имам и пано с такива на приятели и колеги. От друга страна, не всеки е толкова сантиментален. Просто добавете нещо любимо и познато. Имам приятелка, която поставя фигурки на Marvel супер герои на всевъзможни места. Интернет рутерът ѝ например е прикрепен върху фигурка на Хълк. Бъдете творци.


 

Обособете си „ваше място"

Като деца обичаме да се крием в гардероби, килери, палатки, защото това подсъзнателно ни носи усещане за безопасност. Ако в жилището живеете двама или повече наематели, задължително ще се нуждаете от неприкосновено място, където да можете да се усамотите, да почетете книга, да творите, ремонтирате нещо или просто да слушате музика. Това кътче трябва да е уютно, удобно и обособено така, че мозъкът ви да изпраща мигновено двойна доза допамин, когато го погледнете. Моят вариант на кът за почивка включва удобен резедав барбарон фотьойл и шарена мини постелка за под (на която седя повече, отколкото на барбарона). В единия ъгъл до стената са китарите и укулелето. Люлеещият се стол е за събиране на дрехи, разбира се. 





И не забравяйте: домът е най-вече усещане, не толкова място. Ако го носите в себе си, ще го претворите навсякъде.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: