Пътуване: Как да не си пренесете с багажа дървеници

Пътуване: Как да не си пренесете с багажа дървеници Снимка: Pixabay

Тези нощни насекоми са бич за хотелиерите и кошмар за много пътешественици. Ето няколко съвета как да ги избегнете при пътуване.

Дървениците се размножават много бързо и са трудни за унищожаване, затова веднъж пренесени у дома, могат да се превърнат в истинска напаст. За съжаление едно от местата, където най-често се срещат, са хотелите. Привлечени от човешката топлина, те се настаняват в матраците и рамките на леглата, в дивани, фотьойли  и други мебели, в килимите, дори в дрехите – навсякъде, където имат безпрепятствен достъп до нашето тяло и могат да се хранят с кръвта ни. Затова и много често ние ги пренасяме с куфарите си. Тъй като една самка може да снася до 15 яйца на ден в продължение на три месеца, хотелите и летищата биват колонизирани от дървениците изключително бързо.

Как да избегнете нашествието на тези кръвопийци?

Преди да тръгнете на път

Изберете внимателно куфара си. Добре е той да бъде в светъл цвят, за да можете по-лесно да забележите вредителите, също така предпочитайте материалът да е пластмаса, тъй като по нея те трудно се задържат (дървениците предпочитат грапави повърхности). Ако разполагате с платнен сак, нека той се затваря херметично.

Може да сложите в багажа си етерични масла от лавандула, чаено дърво, лимонена трева или карамфил, които, напръскани върху рисковите зони, ефективно отблъскват паразитите.

По време на престоя

Дървеници може да има дори в хотели от най-висока категория. Ето защо е препоръчително да добиете навика да оглеждате внимателно при настаняване определени места в стаята. Обърнете специално внимание на потенциалните убежища на вредителите, които обикновено са около леглото. При наличие на тъмни следи (под 3 мм), малки петна от кръв или яйца, вземете мерки! В случай че не можете да смените стаята си, което е по-честият вариант, можете да поставите одеяло между матрака и долния чаршаф, така че той да образува непреодолима бариера срещу насекомите. Звукът, който ще чувате през нощта, няма да е от най-приятните, но поне ще бъдете защитени.

Обратно вкъщи

Оставете багажа си на място, където дървениците не биха могли да изпълзят и да се скрият (например на плочките или в гаража), след което изперете всички дрехи от куфара си, дори тези, които не сте носили, при минимална температура от 60 °C. Ако имате програма сушилня на пералнята, това ще допринесе за ефективното премахване на евентуални техни яйца.

Почистете с прахосмукачка куфара си и незабавно изхвърлете съдържанието на боклука от торбата на уреда. След това почистете и всички аксесоари на прахосмукачката с препарат и гореща вода. Сега вече можете да бъдете спокойни, че сте се освободили от тези упорити нашественици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: