Пожари продължават да опустошават западното крайбрежие на САЩ

Пожари продължават да опустошават западното крайбрежие на САЩ Снимка: Pixabay

Щатите Орегон, Вашингтон и Калифорния са в плен на безпрецедентни пожари.

Подхранвани от сушата и силния вятър, пожари с невиждан досега мащаб продължават да опустошават западното крайбрежие на САЩ, като в сряда, 9 септември, взеха шест жертви, сред които и едногодишно дете.

 

Огнищата на пожарите се простират от щата Вашингтон, на границата с Канада, до Сан Диего, в южната част на Калифорния. Заключен между тях, щатът Орегон също е опустошен – 1 200 000 декара земя са изгорели и най-малко пет населени места са почти напълно унищожени. Докато текат масирани евакуации, властите заявиха, че очакват „много загуби по отношение на сгради и човешки животи".

В Калифорния пожарите тази година са погълнали над 10 000  кв. км, което е рекорд, откакто се събират тези данни от 1987 г. Сан Франциско е потънал в гъст оранжев дим, като в сцена от Апокалипсиса. Тази смесица от мъгла и дим придаде на града сюрреалистичен вид. Вчера, 9 септември, градът изглеждаше така, сякаш слънцето не е изгрявало цял ден.


Губернаторът на щата Вашингтон Джей Инсли пък заяви във вторник, че девет големи пожара са унищожили над 538 000 декара за 24 часа, което е два пъти повече от площта, изгоряла през цялата 2019 г. „Ние живеем в нов свят, това вече не е Вашингтон от преди”, заяви той и посочи, че според него изменението на климата е причината за тези пожари от нов мащаб. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: