Задължително условие за „Оскар": главни роли за жени и хора от различни раси

Задължително условие за „Оскар": главни роли за жени и хора от различни раси Снимка: Unsplash.com

От 2025 г. наградата на Академията за най-добър филм ще се печели само от филми, спазили поне 2 от условията за квотно разнообразие в актьорския си състав.
През 2016 г. „Оскар"-ите бяха бойкотирани поради липсата на расово разнообразие сред актьорите в номинациите за награди. Това доведе до появата на движението #OscarsSoWhite (#OскаритеТвърдеБели). 

От своя страна Академията обеща да удвои броя на членовете си от женски пол и от различен расов и етнически произход до 2020 г. Към момента тя е поканила 819 нови членове, които имат право да гласуват, като от тях 45% са жени, а 36% не са представители на бялата раса. 

По новите условия на Академията, приети тази година, от 2024 г. нататък филмите трябва да следват следните изисквания спрямо непредставените групи в обществото, ако искат да се класират за Наградата за най-добър филм. 

В непредставените групи се включват жените, хора от различни етноси и раси, представители на LGBTQ+ общностите и хора с увреждания.

Поне един от актьорите в главна или основна поддържаща роля трябва да е от непредставените групи в обществото.

Хора и актьори от непредставените групи трябва да бъдат допуснати на творчески лидерски и мениджърски позиции. 

Трябва също да им се предоставя възможност за платено стажантство и обучения в областта на киното.

На 96-ата церемония по връчване на „Оскар"-ите през 2025 г. за наградата за най-добър филм ще се състезават само тези ленти, които са спазили поне 2 от новите заложени изисквания от Академията, пише BBC.



Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: