Нова технология превръща всяка хартийка в джаджа

Нова технология превръща всяка хартийка в джаджа Снимка: Purdue University

Тя може да бъде използвана за създаване на хартиена електроника - „умни" опаковки за храна, дистанционно управление за музикален плеър и много други неща.

Инженери измислиха начин как да превърнат лист хартия в електронно устройство с помощта на 3D принтер. Откритието е описано в научна статия, публикувана в списание Nano Energy.

 

Да си представим какво би било, ако картонената опаковка на изпратения пощенски колет може да сканира отпечатъка от пръста на получателя? Или пакетът с мляко е снабден със сензор, определящ дали то е годно за използване?

Може би всичко това ще направи живота ни много по-лесен и е напълно вероятно скоро подобни нововъведения да навлязат масово в нашия живот благодарение на нова технология, която позволява нанасянето на електронни схеми върху хартия.

Инженери от Университета „Пардю" (Purdue University) в САЩ разработиха метод за превръщане на произволно парченце хартия в джаджа. Това се прави с помощта на 3D принтер, като на няколко слоя върху хартията се нанасят различни вещества.

В началото върху хартията се впръсква материал, който я прави водоустойчива. След това върху тази основа се нанасят електронни схеми от проводящи наночастици. Интересното е, че получената система може да се свърже с други устройства чрез Bluetooth.

 

Полученото устройство не се нуждае от отделен източник на захранване: цялата необходима енергия се получава чрез натискане от потребителя върху „клавишите" на хитроумното устройство, при което се генерира енергия до 300 микровата на квадратен сантиметър.

 

„За пръв път ние демонстрираме електронно устройство на хартиен носител", твърди ръководителят на изследването Рамзес Мартинес.

Получените хартиени джаджи са устойчиви не само на влага, но и на мазнини и прах. Освен това те лесно се сгъват, като обикновена хартия, като същевременно запазват ефективността си.

 

Разработчиците отбелязват, че технологията за производство на хартиена електроника не е скъпа и е съвместима със съществуващите методи за печат върху хартия. Ето защо те очакват, че новите устройства ще бъдат евтини: ще струват по-малко от 0,25 щатски долара за брой.

 

За да демонстрират своето творение в действие, инженерите отпечатаха върху лист хартия от обикновен бележник дистанционно управление на музикален плейър. Устройството позволява да се избират песни, да се възпроизвежда музика и да се променя силата на звука.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: