Великобритания готви ново законодателство

Великобритания готви ново законодателство Снимка: wikimedia.org

В основата на законодателните промени стои желанието на британското правителство да спечели по-добри условия в преговорите с ЕС

Британският премиер Борис Джонсън създаде несигурност сред европейските лидери, като заяви, че няма да има сделка, ако споразумение между двете страни за след Брекзит не бъде достигнато до 15 октомври 2020 г.

В същото време Великобритания готви въвеждането на ново законодателство, с което да отмени предписанията на споразумението за напускане на ЕС. Това включва въпроси за държавната помощ и митническите договорености в Северна Ирландия.

Подобен ход на Обединененото кралство би се оказал пагубен за достигане до търговско споразумение с ЕС.

Ирландският депутат и член на Камарата на представителите в ирландския парламент Нийл Ричмънд коментира ситуацията в интервю:

Споразумението за напускане на Великобритания на ЕС е договор, сключен по нормите на международното публично право. Не може да бъде променян или тълкуван единствено и само за да удовлетвори вътрешнополитическите нужди на Обединеното кралство."

Ричмънд предупреди, че ще има сериозни последици, ако британското правителство приеме законодателните промени, които планира, защото така на практика ще наруши международното право.

Към сегашната напрегната обстановка трябва да прибавим, че регионът на Северна Ирландия бе изключително нестабилен до неотдавна и мирът там е изключително трудно да се поддържа."

Дейстията на Великобритания заплашват да нарушат постигнатото равновесие в региона в опитите си да постигнат по-добри условия за себе си в области като риболова в британските териториални води и степента на държавна помощ."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: