Вашият тест за коронавирус е положителен. А може би всъщност не е?

Вашият тест за коронавирус е положителен. А може би всъщност не е? Снимка: Pixabay

Водещи американски експерти изказват загриженост относно стандартните тестове за COVID-19.

Те смятат, че тези тестове диагностицират огромен брой хора като положителни, при положение че те вероятно носят относително незначителни количества от вируса.

Повечето от тези хора е малко вероятно да са заразни, твърдят изследователите. Те обаче не апелират да се тестват по-малко хора, нито да се пропусне тестването на хора без симптоми, както наскоро са предложили от центровете за контрол и превенция на заболяванията, пише New Уork Times.

Вместо това експертите застъпват мнението, че тестването трябва да става по съвсем различни механизми с бързи тестове, дори те да са по-малко чувствителни. PCR тестовете, според д-р Майкъл Мина, епидемиолог от Харвардското училище за обществено здраве, дават прост отговор „да” или „не” на въпроса дали пациентът е заразен, но това не е достатъчно, тъй като далеч по-важно е да се определи степента на неговата заразност.

PCR тестът усилва генетичната материя от вируса на цикли; колкото по-малко цикли се изискват, толкова по-голямо е количеството на вируса в пробата и съответно толкова по-вероятно е пациентът да е заразен. На практика това означава, че даден човек може да бъде разпознат като позитивен, дори ако в неговата проба има остатъчни, напълно незначителни следи от вируса. 

Изследователите предлагат да се коригира прагът на цикъла, за да се реши дали пациентът действително трябва да бъде отчетен като заразен. Повечето тестове в момента определят ограничението на 40 цикъла, а няколко на 37. „Но тестовете с толкова високи прагове могат да открият не само жив вирус, но и генетични фрагменти, остатъци от инфекция, които не представляват особен риск това е все едно да намерите косъм в стая дълго след като човекът, на когото той принадлежи, я е напуснал”, обяснява д-р Мина. „Всеки тест с праг на цикъла над 35 е твърде чувствителен”, коментира и Джулиет Морисън, вирусолог от Калифорнийския университет. „Шокирана съм, че хората могат да решат, че 40 могат да представляват положителен резултат“, добавя тя.

Затова учените предлагат броят на циклите да се намали до 30–35 и да се посочва при кое повторение е бил открит вирусът, тъй като, оказва се, колкото по-малко цикли са необходими за откриването му, толкова по-опасен е заразеният.

Също така според тях е важно данните за броя цикли, необходими за откриване на вируса, да се включват в резултатите, изпращани на лекарите на пациенти с коронавирус, защото точно тази информация може да им помогне да определят степента на заразност.

В Масачузетс между 85 и 90% от хората, на които са правени тестове през юли с праг на цикъла от 40, биха се считали за отрицателни, ако прагът беше 30 цикъла, заключава д-р Мина.           

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: