CNBC: Юанът няма скоро да замени долара, но китайската валута става все по-силна

CNBC: Юанът няма скоро да замени долара, но китайската валута става все по-силна Снимка: https://bg.aroundtravels.com

Според експерти, въпреки впечатляващите постижения, през следващите няколко години юанът няма да може да съперничи на долара за мястото на доминираща валута. В същото време, според анализаторите на CNBC, китайският проект „Един пояс - един път" и търговската война между Пекин и Вашингтон създават благоприятни условия за укрепване на юана, а технологичната конфронтация още повече „може да промени правилата на играта".

В близко време юанът няма да може да замени долара, но все пак укрепването на китайската национална валута е много забележимо по световните валутни резерви и международната търговия, пише CNBC.

През последните седмици позициите на долара значително отслабнаха, ето защо мнозина започнаха да говорят, че американската валута губи своето господство. Въпреки това, според анализатори, алтернатива на долара все още не съществува, а най-близките му конкуренти - юанът и еврото, засега си имат свои доста осезаеми недостатъци.

 

Заедно с разширяването на икономическото влияние на Китай, неговата валута също получава все по-широко разпространение. Както отбелязва Свен Шуберт, старши инвестиционен анализатор на европейската компания Vontobel Asset Management, за стабилизирането на юана допринасят такива фактори като амбициозния геополитически и икономически проект „Един пояс - един път" и търговската война между Пекин и Вашингтон. Такава конфронтация, особено силно отразяваща се на ИТ сектора и на финансовия сектор, дава на Китай допълнителен стимул за изкарване на своята валута на международното поле, потвърждава сингапурската банка DBS.

 

Говорейки за проекта „Един пояс - един път", Свен Шуберт подчертава, че благодарение на инициативата влиянието на Китай „в региона на Евразия и Африка се засилва, доколкото програмата свързва много страни с икономическата система на Китай, което способства за по-честото използване на юана в международните търговски сделки".

 

Освен това, както обръща внимание анализаторът, Пекин обедини усилията си заедно с Москва, за да намали зависимостта си от долара. По този начин, според Руската централна банка, страната е увеличила валутните си резерви в юани от 2% през 2018 г. до 14% през 2019 г. и в същото време е намалила доларовите натрупвания от 30% до 9,7%. В резултат на общите усилия, през първото тримесечие на 2020 г. обемът на търговските сделки, извършени в долари между двете страни, за първи път стана по-малък от 50%.

Според Шуберт, ако говорим за икономическата значимост на юана, китайската валута сега е „недостатъчно представена". „Но с течение на времето това вероятно ще се промени", прогнозира специалистът.

 

По оценките на анализатори, към популярността на юана трябва да се добави и инициативата по разширяване на откритостта на китайския финансов пазар и включването на облигации на КНР в глобалните индекси от рода на Bloomberg Barclays Index.

 

Според професора по икономика в Университета Корнел, Есвар Прасад, насърчаването на юана като международна валута ще помогне на Китай да се отдели от САЩ в условията на сегашната търговска конфронтация. Вярно е, че според мнението на анализатора „независимо от всичките си постижения, в близките години юанът едва ли ще може сериозно да се конкурира с долара за позицията на доминиращата валута на международните финансови пазари".

 

Както подчертава Свен Шуберт, икономическото влияние на страната не е единственият фактор, чрез който нейната валута може да запази водеща позиция. „Въпреки че излизането на САЩ от най-важните международни организации и договори, като Световната здравна организация или Парижкото споразумение, може и да предизвика опасения, че отсъствието на Америка може да създаде геополитически вакуум, който с радост ще заеме Китай, едва ли това може да създаде заплаха за господството на долара. По-значим фактор тук е технологичното противостояние", обяснява експертът.

 

Шуберт смята, че войната в областта на технологиите може да „промени правилата на играта", доколкото цифровото превъзходство „най-вероятно ще доведе до военно и геополитическо господство".

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: