Властите в Тайван представиха новия паспорт на страната

Властите в Тайван представиха новия паспорт на страната Снимка: flickr.com

Тайван представи новия вид на паспорта на страната.

На корицата вече пише „Тайван", а надписът „Република Китай" е значително по-малък и вмъкнат като част от логото на корицата, за да се избегне объркване на тайванския паспорт с този, издаван от Китайската народна република със столица Пекин.

Новият вид на поспорта бе разкрит от министъра на външните работи на Тайван, Джоузеф Ву, на пресконференция в сряда.

На официалния си профил в Туитър външното министерство написа:

Времената се менят, а с тях и паспортът."

Във Фейсбук министерството добави:

Новата визия на тайванския паспорт цели да ускори процеса на признаването му по цял свят и така да осигури на тайванските граждани правата и предимствата, които им се полагат."

Тайван става владение на Китай след края на Втората световна война и капитулацията на Япония през 1945 г., а 4 години по-късно Чан Кайшъ премества Република Китай и нейните институции на острова, след като Мао Дзъдун и неговата Китайска народна република успяват да спечелят китайската гражданска война.

От онзи момент Тайван прекъсва всякакви дипломатически и политически връзки с Континентален Китай в процеса на своята демократизация.

Неависимо от това, островната държава запазва името „Република Китай" заедно с конституцията, знамето и институциите, които донася със себе си при преместването от континента Азия на острова.

Правителството в Пекин не признава независимостта на Тайван и продължава да го смята за своя територия, като заявява пред чужди страни и мултинационални компании да гледат на острова като на част от Китайската народна република.

Пекин, също така, не признава тайванския паспорт и изисква от всички граждани на Тайван, които желаят да пътуват до Континентален Китай, да се сдобият със специални документи за целта.

Китайската народна република все още не е направила обръщение по повод новината от Тайван за новия паспорт.

Новият паспорт ще бъде пуснат в успотреба през янеари 2021 г.

Министерството на външните работи на Тайван обяви, че се е свързало с Международната асоциация за въздушен транспорт, чуждестранни правителства, митнически и имиграционни власти, за да ги информира за промяната и да им изпрати мостри от новия паспорт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: