Френският премиер представи възстановителен план за 100 млрд. евро

Френският премиер представи възстановителен план за 100 млрд. евро Снимка: кадър rtl

Правителството се надява да даде тласък на индустриалния, строителния и транспортния сектор.

Френският премиер Жан Кастекс разкри днес (03.09), че правителството е одобрило нов набор от икономически мерки на стойност 100 млрд. евро. Планът за възстановяване от кризата, причинена от коронавирусната пандемия, е фокусиран в подкрепа за икономиката на страната. В интервю за RTL френският премиер каза, че правителството има за цел да подкрепя бизнеса в „голям мащаб" чрез този пакет от стимули, предназначени както за малки, така и за големи компании.

Целта на програмата е да създаде 160 000 работни места през 2021 г. „Това не са заявки: ще имаме конкретни показатели и прозрачни инструменти за наблюдение, до които парламентът и социалните партньори ще имат достъп", каза още Кастекс, като добави, че трябва да се избегнат допълнителни съкращения. Ще бъдат осигурени над 200 000 курса за обучение и преквалификация на френските работници от най-тежко засегнатите сектори, което ще им позволи да търсят работа в други сектори на фона на кризата, подчерта той.

30 милиарда евро ще бъдат изразходвани за „ускоряване на процеса за по-зелена икономика“, 35 милиарда евро за повишаване конкурентоспособността на компаниите и 35 милиарда евро за „социална и териториална кохезия", обясни Кастекс пред вестник „Le Figaro". 

Седмица по-рано френският премиер посочи, че новият икономически пакет не трябва да натоварва публичните финанси и призова за консолидация на икономиката чрез трансформация на „начини за производство, администриране и управление".

С този план, равняващ се на 4% от брутния вътрешен продукт, Франция влага повече публични пари в икономиката си, отколкото която и да е друга голяма европейска държава като процент от БВП, посочи пред Ройтерс един от правителствените служители. Той има за цел да върне прокламираната от Макрон политика, ориентирана към бизнеса. С вече въведените намаления на данъците на стойност 10 милиарда евро годишно и нови публични средства правителството се надява да даде тласък на индустриалния, строителния и транспортния сектор на Франция.

Транспортният сектор ще получи 11 милиарда евро, като по-специално 4,7 милиарда са насочени към железопътната мрежа, докато енергийно ефективните ремонти на сгради ще бъдат стимулирани с 4 милиарда евро за обществени сгради и с 2 милиарда за жилища. Още 1 милиард евро ще бъдат вложени като директна помощ за промишлени проекти, включително 600 милиона евро, чрез които да се помогне на фирмите да преместят заводите от чужбина обратно във Франция.

Около 80 милиарда евро от общите разходи по плана ще натежат директно върху бюджетния дефицит, като субсидиите от ЕС ще компенсират едва 40 милиарда евро, посочиха френските официални представители.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: