Хоризонталният механизъм за върховенството на закона - приоритет и заради България

Хоризонталният механизъм за върховенството на закона - приоритет и заради България Снимка: pixabay.com

Независими експерти от ЕП да следят за върховенството на закона и прилагането на принципа - европари срещу демокрация: Катарина Барли.
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европарламента обсъди бъдещия „хоризонтален" механизъм за върховенството на закона в страните членки на ЕС. 

Новият механизъм за върховенството на закона в ЕС ще следи дали страните членки спазват демократичните ценности на Евросъюза, а това ще е обвързано с отпускането на средства от общността. 

По този повод германската социалдемократка Катарина Барли подчерта, че изработването на механизъм за върховенството на закона е особено важно на фона на проведеното заседание на мониторинговата група за България миналата седмица, предаде БНР. 

Барли коментира така реакцията на българското правителство„Мисля, че това е едно от ключовите правомощия, които трябва да подготвим, особено след опита ни от последното заседание на мониторинговата група за върховенството на закона за България."

Изслушването беше обезпокоително не само заради съдържанието му, но и заради реакцията на правителството, което изготви напълно фалшива информация за нея, дори бих я нарекла фалшива новина - заяви Барли. - Затова ние наистина се нуждаем от инструменти за нашите цели и трябва да постигнем съгласие за тях."

Като част от идеите в тази посока Катарина Барли предложи да бъде създадена група от независими експерти, която да наблюдава дали страните членки спазват върховенството на закона. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: