Huawei отвръща на удара - инвестира в руски научни проекти

Huawei отвръща на удара - инвестира в руски научни проекти Снимка: https://en.wikipedia.org

Huawei отговаря на санкциите от страна на САЩ с ръст на инвестициите в руски проекти. Средствата ще бъдат насочени за разсширяване на научноизследователските центрове в Русия.

„След като САЩ ни включиха в списъка със санкциите, ние прехвърлихме инвестиции от Америка в Русия",  заяви основателят на компанията Huawei Рен Джънфей по време на посещение в Университета в Шанхай, цитиран от изданието South China Morning Post.

 

„Увеличихме персонала на разработчиците в Русия и повишихме заплатите им", отбеляза Рен Джънфей. Става въпрос за инвестиции в в областта на R&D (научноизследователска и развойна дейност), уточни източник, близък до мениджърите на Huawei. При това, според него, Huawei планира да затвори центъра за научноизследователска и развойна дейност в САЩ.

 

Още преди една година Huawei заяви за намерението си да разшири руските операции. По това време функционираха два офиса: в Москва и Санкт Петербург, където работеха съответно 400 и 150 души.

 

Сега, според официалния сайт на Huawei, R&D-центрове работят също и в Нижни Новгород, Новосибирск и Минск. Заедно те образуват Руския изследователски институт на Huawei (Huawei Russian Research Institute, RRI).

 

Общо в Руското R&D-подразделение на компанията вече работят около 800-900 души. Планът за наемане на още 1000 души до 2024 г. остава същият, пише „Ведомости", без да уточнява броя на наетите от миналата година досега служители.

 

Според събеседника на „Ведомости" се разглежда и възможността за откриване на Център за научноизследователска и развойна дейност в Казан, но проектът все още е в процес на разработка. R&D-центърът е не само офис, но преди всичко екип от изследователи и разработчици, които ще работят за развитието на една от основните области, попадащи в обхвата на интересите на компанията, подчертва източникът. Едва след като се формира екип от специлисти в Казан, ще бъде възможно да се говори и за появата на бъдещ R&D-център и физически офис, се надява той.

 

Компанията Huawei работи на руския пазар от 1997 г. Сега компанията изпълнява съвместни проекти с руски мобилни оператори в областта на 5G, предлага облачни решения, използващи технологията на изкуствения интелект (AI) и на машинното обучение (ML), а така също активно развива направлението на потребителската техника.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: