Люис Хамилтън с поредна победа, този път в Гран при на Белгия

Люис Хамилтън с поредна победа, този път в Гран при на Белгия Снимка: wikimedia.org

Шесткратният световен шампион във Формула 1 и пилот на Мерцедес, Люис Хамилтън, спечели безапелационно Гран при на Белгия, 7-и кръг от световния шампионат от сезон 2020.

Британецът потегли добре на старта и успя да защити първата си позиция, независимо от атаката на съотборника му Валтери Ботас в първата обиколка. От тогава до финала на състезанието Хамилтън нямаше конкуренция.

Ботас завърши на втора позиция, като така победата за Мерцедес стана двойна.

Единственото, което можеше да спре пилотите на Мерцедес от победата днес, бяха опасенията им, че гумите няма да изкарат до финала. Въпреки това немският производител отново окупира първите две места на подиума.

Трети в Гран при на Белгия завърши Макс Верстапен от отбора на Ред Бул, като той нямаше темпото да притисне двете коли пред себе си. Холандецът завърши на 18 секунди от победителя Хамилтън.

На четвърта позиция стигна финала на надпреварата Даниел Рикиардо от Рено, който направи много добро състезание и дори направи най-бързата обиколка за състезанието в последния 44-ти тур на пистата „Спа-Франкоршамп".

Доброто представяне в Белгия за Рено бе потвърдено и от другия пилот на французите, Естбан Окон, който успя да се пребори с Алекс Албон от Ред Бул за 5-ото място в последната обиколка на състезанието. Албон завърши 6-и.

7-ата позиция бе за Ландо Норис от Макларън, след силно състезание, стартирано от 10-о място.

Пиер Гасли от отбора на Алфа Таури успя да достигне 8-а позиция след серия от изпреварвания, които той направи след едниственото си спиране в бокса, изтеглено във втората половина на състезанието,, поради различна стратегия.

Пилотите на Рейсинг Пойнт, Ланс Строл и Серхио Перес, завършиха съответно на 9-о и 10-о място след не особено силна надпревара на белгийската писта.

Руският пилот Данил Квят остана точно извън точките на 11-а позиция с другата кола на Алфа Таури.

Кими Райконен с Алфа Ромео се класира 12-и, като успя да мине пред двете коли на Ферари, които нямаха никакъв шанс да напреднат в колоната заради ужасяващата липса на скорост на правите, от която страдат „черните кончета". Себастиан Фетел пресече финала 13-и, а Шарл Льоклер бе зад него на 14-а позиция.

Последните завършили бяха Ромен Грожан от Хаас, Никълъс Латифи от Уилямс и Кевин Магнусен отново от отбора на Хаас, като се класираха съответно на 15-а, 16-а и 17-а позиция.

Поради катастрофа не стигнаха финала на състезанието Антонио Джовинаци от Алфа Ромео, който направи грешка на завой 14 на пистата „Спа", и Джордж Ръсел от Уилямс, който бе отнесен от разбитата кола на Джовинаци.

Карлос Сайнц от Макларън изобщо не стартира надпреварата поради повреда в ауспуха на неговата кола в обиколката преди старта на състезанието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: