52 бивши франчайза съдят Макдоналдс

52 бивши франчайза съдят Макдоналдс Снимка: pixabay.com

Причината е съществуваща расова дискриминация.

Повече от 50 бивши франчайз фирми на Макдоналдс водят дела срещу гиганта за бързо хранене за расова дискриминация, като твърдят, че той им отказва същите възможности като белите оператори и ги изтласква от системата.

52-ма чернокожи ищци твърдят, че Макдоналдс е нарушил федералния закон за борба с дискриминацията и е нарушил договорите им. Те ръководели над 200 ресторанта и прекратили договорите си за франчайз между 2010 и 2020 г. Искът беше заведен във вторник във федерален съд в Илинойс, където е седалището на компанията.

Според жалбата Макдоналдс насочвал франчайзите на чернокожите към ресторанти в квартали с ниски доходи, които обикновено водят до по-високи разходи за сигурност и застраховка и по-ниски продажби.

В исковата молба се казва, че средният годишен приход на ищците е 2 милиона долара, поне със 700 000 долара по-малък от средния за страната на McDonald’s за франчайзополучателите между 2011 и 2016 г. Миналата година средните национални продажби на франчайзите нараснаха до 2,9 милиона долара. Ищците твърдят, че загубите им са средно от 4 до 5 милиона долара.

Макдоналдс информира, че макар да препоръчва местоположения, в крайна сметка решението зависи от самите собственици на франчайзи. Неоспорим факт е, че ищците са управлявали ресторанти в различни общности из цялата страна и че компанията е продавала високоефективни франчайзи на чернокожи собственици.



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: